U čast 80. rođendana Claudija Ugussija

Elis Geromella Barbalich, Claudio Ugussi i Silvio Forza (K. FLEGAR)
Elis Geromella Barbalich, Claudio Ugussi i Silvio Forza (K. FLEGAR)

Zbirka pripovjedaka "Il nido di pietra" (Kameno gnijezdo) cijenjenog i nagrađivanog pisca, slikara i umirovljenog profesora Claudija Ugussija, rođenog Puležana i jednog od najaktivnijih članova bujske Zajednice Talijana, predstavljena je sinoć u sjedištu ZT-a u Bujama, gdje su obilježene dvije važne godišnjice - 65. rođendan ZT-a i 80. ovog talentiranog svestranog umjetnika.

O knjizi su, uz autora, iscrpno i nadahnuto govorili direktor riječke izdavačke kuće EDIT Silvio Forza i urednica ovog djela, novinarka i prevoditeljica Elis Geromella Barbalich, a okupljene su pozdravile predsjednica ZT-a Lionella Pauzin Acquavita te bujska dogradonačelnica i predstavnica Talijanske unije Marianna Jelicich Buić.

Publika je pažljivo pratila izlaganja govornika i autorove stihove i pripovijetke te uvod koji potpisuje Predrag Matvejević, u interpretaciji Jessice Acquavita. Mnogima su se zacaklile oči u trenutku dok su slušali živopisnu priču "Sei figlie aveva Obi" (Šest kćeri imao je Obi), koja otvara poglavlje "Irrisolte inquietudini" (Neriješeni nemiri), o Obiju koji ponesen idejom komunizma predaje svoju zemlju i postaje siromašniji nego ranije, a kad s obitelji napušta rodni kraj i odlazi u Trst, počinje polako umirati u čežnji za domom, vinogradom i dragim ljudima, sve dok njegova tuga, u trenutku velikog slavlja zbog naknade dobivene za napuštene nekretnine, ne postane preteška i tragičan ishod neminovan.

Srdačnim je aplauzima popraćen i Ugussijev prijedlog da se za pripadnike talijanske zajednice koji su nakon 2. svjetskog rata odlučili ostati u svojoj Istri koristi termin "residenti storici" (povijesni prebivatelji). 

Osim što je istaknuo da je Ugussi jedan od najvažnijih ovdašnjih talijanskih autora, čija su djela objavljena i na hrvatskom jeziku u izdanju Durieuxa, Forza se osvrnuo na značaj uloge talijanske literature na području Istre i Kvarnera prvenstveno za očuvanje jezika, ali i kulture i tradicije. Geromella Barbalich je zaintrigirala buduće čitatelje ove knjige uvodeći ih u njenu srž, objašnjavajući prikladnost termina "restanza" (ostatak), kojeg je nedavno, osuvremenjenog, vratio u upotrebu antropolog Vito Teti, kao suprotnost emigraciji. Što se Ugussijeve odluke da ostane u Istri tiče, kazala je da upravo ona predstavlja vezivno tkivo njegove proze koja je svjedoči i literarno elaborira, ali "sine ira et studio" - bez zločestoće i retoričke žalopojke.    

"Il nido di pietra" je 26. naslov u ciklusu "Altre lettere italiane", koji je EDIT posvetio talijanskim autorima iz Istre i Kvarnera, nastojeći ih ponovno valorizirati i popularizirati. Osim već ranije tiskanih pripovijetki sadrži i dva dosad neobjavljena teksta "Acquarello veneziano" i "Per una fuga di Bach", sve okupljene u četiri poglavlja - "Irrisolte inquietudini", "Reale, surreale, assurdo", "Arte e vita" i "Dal giornale di bordo del Felonega" s brodskim dnevnikom u kojemu je zabilježeno putovanje od Savudrije do Dalmacije. Naslovnicu ove druge Ugussijeve knjige tiskane u istom ciklusu (nakon La Citta divisa - Podijeljeni grad) krasi njegova slika "Ricordo di paesaggio" (Sjećanje na pejzaž) iz 2007. godine. (Kristina FLEGAR) 

Svečani skup

Hrvatsko društvo pisaca, Istarski ogranak/Associazione degli scrittori croati, Sezione istriana organizira svečani skup u čast 80. rođendana istarskog književnika Claudija Ugussija.

Skup će se održati u pulskoj Zajednici Talijana u subotu u 11 sati. Claudio Ugussi (1932.) živi u Bujama. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvo se posvetio slikarstvu, izlažući u zemlji i inozemstvu. Godine 1990. održana je njegova retrospektivna izložba u Trstu i u Puli.

Poetska zbirka "Gli ulivi" objavljena mu je u Rimu 1969. godine, 1992. Campanotto Editore, Udine, tiskao mu je roman "La citta divisa", a 1994. priče "Il nido di pietra". Na hrvatskom, "Podijeljeni grad" izašao je 2002. godine, a 2005. "Kameno gnijezdo" (predgovor Predrag Matvejević). Nagrađivan je na natječaju Istria Nobilissima, a 2004. dobio je posebno priznanja Trieste – Scritture di frontiera. Član je Hrvatskog društva pisaca od 2004. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter