U carstvu malvazije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brtonigla - grad vina i carstvo malvazije - obilježila je srebrni jubilej Fešte istarske malvazije tradicionalnom podjelom medalja najboljim vinarima. U kategoriji kvalitetnih vina zlatna su odlicja dobili obitelj Mahnic iz slovenskog Secovlja, Vina Zigante iz Kostanjice kod Grožnjana, Veralda iz Brtonigle, Kozlovic iz Momjana, obitelj Vivoda iz Rovinja, Peter Poletti iz Višnjana i Ireneo Celega iz Buja, dok je srebro pripalo rijeckom Istravinu, Vinariji Novigrad i Vinu P&P iz Novigrada.

Kod stolnih vina zlatnom je medaljom ovjencan Albino Valenta iz Brtonigle, a srebrnom Renato Beninic iz Brtonigle, OPG Novacco iz Fernetici i Felice Berljafa iz Nove Vasi.

U utrci za nagrade bilo je 40 uzoraka iz Istre, Slovenije i Italije, medu kojima je 26 bilo kvalitetnih, a ostalo su bila stolna vina. Nagradeno je, temeljem medunarodnih pravila, 30 posto od ukupnog broja uzoraka, pa je tako bodovni prag bio vrlo visok - medalje su dobile samo malvazije s više od 80 bodova. Zbog toga nije bilo bronci. U ocjenjivackom sudu bili su enološki strucnjaci koje je delegirala talijanska udruga Citta' del vino/Gradovi vina iz nekoliko tamošnjih regija - Enzo Giorgi, Paolo Lorieri, Walter Rapalli i Mario Mosnar - na celu s procelnikom poreckog poljoprivrednog odjela Veleucilišta u Rijeci Marijom Staverom.


Podijeli: Facebook Twiter