U Buzetu žene i doslovno drže tri kantuna kuće

Mališani vrtića darivali žene cvijetom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mališani vrtića darivali žene cvijetom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Često se 8. mart svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gestu, no nekada je značio puno više, predstavljao je dan borbe, izlaska iz patrijarhalnih okvira, istaknuo je predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman na svečanosti u povodu međunarodnog Dana žena koju su u subotu navečer u Narodnom domu organizirali Udruga antifašista, Matica umirovljenika Hrvatske Udruga Buzet i Sindikat umirovljenika Hrvatske Podružnica Roč, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

- Danas su žene vrlo teškom mukom izborile da ih se tretira kao jednako važna ljudska bića, svojim angažmanom postigle su brojne pobjede protiv nejednakosti i drugih nepravdi koje proizlaze iz neravnopravnosti spolova. No tzv. ravnopravnost koja se i zakonom osigurava, za većinu žena još uvijek je obična farsa iako se želi prikazati kako žene stalno napreduju i da njihova moć jača iz dana u dan, poručio je Jerman.

Manje šefuju

Predsjednica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić istaknula je da se u posljednje vrijeme feminizam javlja kao svojevrsna obrambena reakcija na porast neokonzervatizma i vjerskog fundamentalizma kojima je cilj vratiti tradicionalne uloge i položaj žena u društvu.

- Što znači biti žena u Hrvatskoj u 21. stoljeću? Danas je položaj žena pogoršan uslijed ekonomske krize koja pogađa muškarce i žene, no u većem postotku ipak žene. Žene su manje zastupljene na tržištu rada, posebno na rukovodećim pozicijama te pozicijama odlučivanja i moći te u politici. Češće su izložene nasilju, nažalost i s tragičnim posljedicama, rekla je Pavletić.

- Na lokalnoj razini međutim, u Gradu Buzetu, na rukovodećim pozicijama broj žena je velik, čak njih 100 posto u ustanovama za obrazovanje, kulturu i socijalnu skrb. U nešto manjem postotku žene su prisutne i na rukovodećim pozicijama u trgovačkim društvima, poduzećima, i privatnim tvrtkama čije su i vlasnice. U Buzetu imamo dogradonačelnicu, četiri žene u Gradskom vijeću, čak dvije žene u Nadzornim odborima, jedna od njih je predsjednica NO-a što je inače rijetkost, istaknula je Pavletić.

Sudionicima svečanog skupa obratio se i gradonačelnik Siniša Žulić.

- Žene se uglavnom brinu o nama i u javnim službama našega grada. Na više od tri četvrtine radnih mjesta u javnom sektoru nalaze se žene. Bilo da se radi o predškolskom odgoju,  osnovnoškolskom ili srednjoškolskom obrazovanju ili brigom za starije i nemoćne. Tim se podatkom, kao gradonačelnik itekako ponosim. U Buzetu tako doslovno žene drže tri kantuna kuće. I možda je to tajna zašto nas i u drugim sredinama prepoznaju kao vrlo uspješne i marljive, istaknuo je Žulić.

Ženama je praznik čestitao i predsjednik ročke Podružnice SUH-a Milan Zornada, kao i predstavnica buzetske Udruge MUH-a Biserka Juretić.

Cvijet od papira

Cvijetom od papira izrađenim na Kreativnoj radionici buzetske udruge umirovljenika, darivali su organizatori sve žene koje su se odazvale tradicionalnoj proslavi, a uručili su im ga mališani Dječjeg vrtića "Grdelin". U programu su sudjelovali mješoviti pjevački zbor GD "Sokol" Buzet, Muška klapa Pinguentum, Ženska vokalna skupina "Vetta" iz Vrha, učenice Srednje škole Ela Pahor i Stella Cerovac te srednjoškolska vokalna skupina "Teensice", pjevačica Udruge Mali veliki mikrofon Karla Havić te pjesnikinja Marija Ribarić. Proslava je nastavljena zajedničkim druženjem uz večeru i plesnu zabavu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter