U Buzetu započinje "Wednesday walk - Šetnja srijedom"


"Wednesday walk - Šetnja srijedom", novi je program koji će se u buzetskoj starogradskoj jezgri održavati od 24. lipnja pa sve do kraja kolovoza, svake srijede u 11 sati, a namijenjen je gostima Buzeta, domaćim i stranim turistima. Program organizira Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" u suradnji sa Turističkom zajednicom i Gradom Buzetom.

Povijesna šetnja buzetskim ulicama i trgovima, uz upoznavanje najvažnijih lokaliteta Staroga grada, upotpunjena je posjetom Zavičajnom muzeju i muzejskim dislociranim radionicama starih obrta.

- Već nekoliko ljetnih sezona rađa se ideja o boljoj turističkoj valorizaciji starogradske jezgre kroz prezentaciju turistima svega što u starom gradu postoji, od bogate povijesti i povijesnih ličnosti do dislociranih muzejskih prostora. Ovo je tek početak, krenuli smo jednim jednostavnim programom za koji se nadam da će se, sukladno interesu, pretvoriti možda u jedan bogatiji i obimniji ljetni sadržaj, prvenstveno namijenjen turistima koji svakodnevno posjećuju Buzet, ali nažalost nisu u prilici vidjeti sve što on skriva, ističe gradonačelnik, ujedno predsjednik Turističke zajednice Buzet Siniša Žulić.

Šetnju predvodi kostimirani vodič, a sudionike na nekoliko lokacija čekaju i iznenađenja. U devedeset minuta lagane i zabavne šetnje posjetitelji će se upoznati s poviješću Buzeta, tradicijom i kulturnom baštinom te najpoznatijim povijesnim ličnostima.

Proći će kroz Mala i Vela vrata, saznati gdje su Lopar i Pjacalet, pronaći gdje se u Buzetu skrivaju venecijanski lavovi i povijesni grbovi Rašporskih kapetana i buzetskog plemstva... Upoznati će se sa životom i radom Stjepana Konzula Istranina, Jasquesa Moderna, Frana Flega... Saznati koji su sve obrti poslovali u buzetskoj starogradskoj jezgri, što se prodavalo na sajmovima i kako su se ljudi zabavljali.

Prijave za program "Wednesday Walk - Šetnja srijedom", primaju se putem e-mail adresa ili na telefone turističke i muzeja. U cijeni ulaznice od 35 kuna, osim vođenja gradom i razgledavanja muzejskih zbirki, uključena su i mala iznenađenja koja goste čekaju na nekoliko lokacija. (G. ČALIĆ ŠVERKO )


Podijeli: Facebook Twiter