U Buzetu više volontera nego korisnika doma

Dio volontera na susretu u Domu za starije (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dio volontera na susretu u Domu za starije (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Svake nedjelje Željko Šćulac dolazi u Dom za starije i nemoćne u buzetskom naselju Goričica i one korisnike koji to žele, vozi na misu u župnu crkvu.

- Dok sam radio nisam mogao dolaziti baš svake nedjelje, ali sada sam u mirovni pa mi to uspijeva, kaže skromno Željko koji već godinama volontira u Domu za starije i nemoćne. Buzetski dom doista se može pohvaliti brojnom volonterskom ekipom.

- Ako imamo četrdesetak volontera sa volonterskom knjižicom i dodatno dvadesetak srednjoškolaca koji povremeno dolaze preko Srednje škole i Crvenog križa, za dom malog kapaciteta od pedeset korisnika, zbilja možemo biti sretni. To je valjda specifikum Buzeta. Zbilja smo oduševljeni. Kada bi se tako nastavilo i dalje, to bi bilo super, zadovoljna je ravnateljica Doma za starije Gordana Helen Šišović.

Zahvaljujući volonterima, korisnici Doma imaju besplatne frizure, pedikure. Volonteri ih vode na misu nedjeljom u župnu crkvu, hrane one koji to ne mogu sami, igraju društvene igre s njima, razgovaraju, vode ih u šetnju, rade u glazbenim radionicama, na recepciji. Mnogi od njih okupili su se na tradicionalnom susretu koji je u Domu za starije održan u povodu Međunarodnog dana volontera. Susret i druženje s volonterima bio je mali podsjetnik i gesta zahvalnosti za nesebično uložen trud. - Dom za starije i nemoćne osobe i dalje će kroz primjere dobre prakse nastojati promovirati volonterstvo s ciljem poboljšanja života osoba starije životne dobi, istaknula je Gordana Helen Šišović.

Projekt razvoja volonterstva u Domu za starije uspješno se provodi od 2008. godine, a volonteri svojim humanitarnim radom uljepšavaju svakodnevicu korisnika Doma i doprinose podizanju kvalitete života osoba starije životne dobi. Naročito veseli spoznaja porasta broja mladih volontera uglavnom srednjoškolaca koji se rado pridružuju svim aktivnostima Doma i Organiziranih dnevnih aktivnosti. Svojim doprinosom i boljim upoznavanjem smanjuju se generacijske razlike, dok se istovremeno povećava međugeneracijska suradnja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter