U Buzetu šokirani: Ostaju i bez Prekršajnog suda

U Buzetu se ukida Stalna služba pazinskoga Prekršajnog suda (G. Č. Š.)
U Buzetu se ukida Stalna služba pazinskoga Prekršajnog suda (G. Č. Š.)

Od početka iduće godine ukida se buzetska Stalna služba koja djeluje u sastavu Prekršajnog suda u Pazinu te se cijeli rad suda seli u Pazin. Predstojnik Ureda gradonačelnika Nenad Šćulac na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća izvijestio je vijećnike da raspolažu neslužbenim informacijama da je arhiva već preseljena u Pazin.

Gradonačelnik Valter Flego uputio je žurno resornom Ministarstvu pravosuđa prijedlog da odredi tri uredovna dana u tjednu u prostoru suda u Buzetu, jer je ukidanje Prekršajnog suda, a sada i Stalne službe u Buzetu, ishitreno i neopravdano. Uskraćivanje uredovnih dana bilo bi protivno načelima ekonomičnosti postupka te bi nanijelo značajnu štetu građanima buzetskog i laniškog područja.

Argumenti su slični onima kojima je Buzet, doduše bez efekta, opravdavao i potrebu zadržavanja Općinskog suda u Buzetu, no on je ipak objedinjen s pazinskim. Riječ je o prostornom obuhvatu od preko 320 četvornih kilometara te otežanoj prometnoj povezanosti buzetskog i laniškog područja s Pazinom. Udaljenost od najudaljenijih naselja do Buzeta je više od 35 kilometara (naselje Jelovice), a do Pazina je više od 70 km u jednom pravcu. Područje u nadležnosti prijašnjeg suda u Buzetu sastoji se od velikog broja raštrkanih naselja koja nemaju nikakvih prometnih veza.

Argument koji svakako najviše ide u prilog buzetskim zahtjevima je blizina državne granice i razvedenost prometa. Značajan dio prekršajnog postupka vezan je uz prekršaje vezane uz nadzor državne granice i prekršaje u prometu. Uz to, na ovom su području dvije državne, pet županijskih i razvedeni sustav lokalnih cesta u ukupnoj duljini od više od 200 kilometara. Samo na državnim cestama na Buzeštini bilježi se godišnji promet od pola milijuna motornih vozila.

Sudac i službenici imaju prebivalište u Buzetu, a ukidanjem Stalne službe morat će putovati na rad u Prekršajni sud u Pazinu, što znači da će se povećati troškovi suda za materijalne troškove tih službenika. Konačno, bez održavanja uredovnih dana Prekršajnog suda u buzetskoj zgradi suda, mnogi stanovnici nemaju mogućnost dolaska javnim prijevozom u sud u Pazinu pa ih se na taj način dovelo u neravnopravan položaj.

U Buzetu su šokirani najavama da ostaju bez Prekršajnog suda. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter