U Buzetu skup GROW EU


U Buzetu je danas održana konferencija u sklopu GROW EU projekta koji obuhvaća susrete pobratimljenih i prijateljskih gradova, a sufinancira se iz programa EACEA "Europe for Citizens". Grad Buzet vodeći je partner i organizator susreta, a ostali partneri su zbratimljeni Quattro Castella i Koper kao i novi Novi Bečej s kojim je Buzet nedavno uspostavio suradnju.

Tijekom trodnevnog susreta svi partneri gostuju na Vikend festivalu istarskih tartufa u Buzetu.

Ukupna vrijednost projekta je 114.000 kuna, a glavni cilj je suradnja i razmjena znanja između gradova partnera o konkurentnosti, rastu i razvoju poljoprivrede u Europskoj zajednici. Uz uvodne riječi koordinatorice GROW EU projekta Meri Vivoda, te gradonačelnika Buzeta Siniše Žulića, u sklopu konferencije u Hotelu Fontana predstavljene su zemlje partneri Vikend festivala istarskog tartufa; Italija, Slovenija i Srbija, njihova poljoprivredna politika i primjeri dobre prakse. 

Govoreći o Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj i o programu ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine, Jasenka Kapuralin iz AZRRI-a d.o.o., istaknula je da politika ruralnog razvoja za sada ima 19 mjera. - Financijska "omotnica" koju je europska komisija kroz predpristupne pregovore odobrila Hrvatskoj za razvoj ruralnih područja iznosi 330 milijuna eura godišnje. Znači da je ta sredstva moguće iskoristiti već od prvog dana 2014. godine, naravno uz uvjet da se apliciraju konkretno razrađeni održivi projekti s obzirom da EU komisija nadzire sve investicije koje se provode, naglasila je.

Cijela Istarska županija osim Grada Pule je ruralno područje, tako da sva mjesta mogu koristiti fondove vezane za poljoprivrednu proizvodnju i diversifikaciju poljoprivrednih gospodarstava, ali i za podizanje kvalitete života stanovništva u ruralnom području. Ono čemu se daje najviše potpore jesu šumarski projekti, nakon toga ide osnivanje proizvođačkih grupa s obzirom da u strukturi dominiraju mala poljoprivredna gospodarstva koja imaju prosječno 3 hektara površine i cilj ove mjere je potaknuti osnivanje grupa proizvođača što će dovesti do konkurentnosti. Financira se udruživanje u zadruge, u klastere, u proizvođačke organizacije. Tartufi su obuhvaćeni sa nekoliko mjera, u dijelu predviđenom za pošumljavanje novih i postojećih šuma, kao i mjerama koje će financirati preradu proizvoda šumarstva. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter