U Buzetu se posao pronalazi nešto lakše nego drugdje

Buzet mjesto ugodnog življenja - lako do posla
Buzet mjesto ugodnog življenja - lako do posla

Prema analizi portala gradonačelnik.hr, s dva nezaposlena na sto stanovnika Buzet je grad s najmanje nezaposlenih u Hrvatskoj, koji time opravdava Forbesovu titulu jednog od najboljih hrvatskih gradova za život u Hrvatskoj. Analiza je rađena na temelju podataka iz siječnja kada je na Zavodu za zapošljavanje u Buzetu evidentirano 147 nezaposlenih, tako da je nezaposlenost iznosila svega 3,4 posto.

- Iako statistika ponekad zna biti varljiva, drago mi je što se potvrdilo ono što znamo već duže vrijeme da se u Buzetu posao pronalazi nešto lakše nego u drugim sredinama, za što su prije svega zaslužni gospodarstvenici i poduzetnici. Također, drago mi je što je Grad Buzet posljednjih nekoliko godina svojima programima i poticajima uspio pomoći velikom broju malih poduzetnika i obrtnika da usprkos kriznim vremenima pokrenu, ili poboljšaju svoje poslovanje, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Rekordni gradski poticaji

Buzet je lani podijelio rekordnih 1,1 milijun kuna poticaja gospodarstvu i poljoprivredi, čime je samo putem gradskih poticaja potaknuto 3,2 milijuna kuna novih investicija, uglavnom u malo poduzetništvo.

Samo u prošloj godini iz Gradskog proračuna ukupno je isplaćeno 665.856 kuna poticaja gospodarstvu, a najveći dio odnosi se na poticaje za povećanje konkurentnosti. Za stotinjak tvrtki sufinancirana je nabava nove opreme, otvoreno je deset novih tvrtki i obrta, od toga gradskim mjerama novog zapošljavanja zaposleno je 27 radnika u 19 tvrtki, a samozapošljavanjem je zaposleno njih još četrnaest. S tim se mjerama namjerava nastaviti i u ovoj godini.

Žulić će istaknuti daje od početka aktualnog mandata broj nezaposlenih gotovo prepolovljen. "Ono što je činjenica da je nezaposlenost posebno padala u 2014. i 2015, godini kada je broj nezaposlenih osoba na Zavodu za zapošljavanje doslovno prepolovljen", rekao je Žulić.

Grad sporta i gastronomije

Buzet je prošle godine dobio nekoliko značajnih međunarodnih priznanja; u turističkom segmentu ušao je među finaliste za nagradu Europska destinacija izvrsnosti EDEN na temu lokalna gastronomija i turizam. Drugu godinu za redom svrstan je među gradove koji imaju najtransparentnije proračunske dokumente u Hrvatskoj, a dobio je i titulu Europskog grada sporta za 2016. godinu.

Na portalu gradonačelnik.hr analizirali su podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz siječnja 2016. i dobili top listu deset gradova u kojima nezaposlenost - za razliku od ostatka Hrvatske - nije ključni problem. U analizi, međutim, nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada koji nemaju svoje područne urede i čiji nezaposleni se prijavljuju u područne urede drugih gradova. Podaci su obrađeni tako da je izračunat broj nezaposlenih na sto stanovnika.

Nakon Buzeta, u top deset gradova s najmanje nezaposlenih su: Zagreb (Milan Bandić) s tri, te Velika Gorica (Dražen Barišić) i Novalja (Ante Dabo) s četiri nezaposlena na sto stanovnika. Sveti Ivan Zelina (Hrvoje Košćec) na svojih 15.959 stanovnika ima 650 nezaposlenih, što ga svrstava na peto mjesto u ukupnom poretku, a prvo među gradovima srednje veličine. Tu su potom Novi Marof (Darko Hrenić), Rovinj (Giovanni Sponza) te Pag (Željko Maržić) s pet nezaposlenih na sto stanovnika, te Križevci (Branko Hrg) i Benkovac (Branko Kutija). (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter