U Buzetu Rolls Royce iz 1913., vrijedan milijun eura

Kroz Vela vrata u svojoj prvoj, i 101 godini (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Kroz Vela vrata u svojoj prvoj, i 101 godini (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Procjenjuje se da je vrijedan preko milijun eura, no to su samo nagađanja jer Rolls Royce Silver Ghost iz 1913. godine za njegova današnjeg vlasnika niti ima cijenu, niti će je on otkriti. No jedno je sigurno, to je najstarije i najskuplje vozilo koje je ikada prošlo uskim ulicama buzetskog staroga grada, a slobodno se može reći da je njegova povijesna vrijednost za Buzet doslovce - neprocjenjiva.

Jer daleke 1913. godine to je isto vozilo upravo u godini svoje proizvodnje, prošlo Buzetom koji se tada našao na karti Alpskog auto natjecanja. Njegov prvi vlasnik James Radley, uključio se u natjecanje u kojem je sudjelovao još i službeni Rolls Royce tim sa tri vozila, odvozio je 2600 kilometara dugu rutu od Beča preko Salzburga, Innsbrucka, Trsta, Buzeta, Matulja, Klagenfurta te ponovo do Beča.

Ne treba niti reći da je onda kao i sada izazivao pažnju gdje god se pojavio, a posebno je jučer zaintrigirao Buzećane kada su otkrili da je riječ o vozilu koje je njihovim gradom prošao u svojoj prvoj te u sto i prvoj godini. Tijekom svog dvodnevnog boravka u Buzetu, današnji vlasnik raritetnog oldtimera, John Kennedy iz Novog Zelanda, svog je skupocjenog limenog ljubimca parkirao ispred starogradskog Hotela Vela Vrata gdje je odsjeo sa suprugom.

Naviknut na pažnju novinara, vrlo je rado pristao na razgovor koji je pokazao koliko je vremena i truda, utrošio da bi vjerno rekonstruirao ne samo vozilo, već i njegovu prošlost i to do najmanjeg detalja. No iako John rado govorio o svom starodobnom vozilu, škrt je na riječima kada je u pitanju njegov život. Rekao nam je tek da je upravo na proputovanju s prijateljima, ljubiteljima oldtimera, da mu ovo nije prvi puta da je prošao kroz Buzet, ali je prvi puta da se zaustavio, da se bavio informatikom, razvijanjem softvera za međunarodne bankarske asocijacije, da je iz Novog Zelanda, te da ljeto provodi u Engleskoj.

Vozilo je u pravilu u Engleskoj, no ovoga puta je s njime sudjelovao na susretu oldtimera na Novom Zelandu, odakle ga je dopremio do Villacha u Austriji te se s njime uputio na proputovanje Europom.

- Rolls Royce kupio sam 1988. godine i pet godina ga rekonstruirao do najmanjeg detalja. Istraživao sam u knjižnici u Beču, u arhivi Rolls Royca, engleske tvornice automobila i avionskih motora osnovane 1906. godine, razgovarao s različitim ljudima kako bi došao do podataka kako su originalni dijelovi izgledali. Lani za stotu obljetnicu krenuo sam autom iz Beča napravio cijelu rutu 2.600 kilometara kojom se 1913. godine odvijao rally, i vratio se ponovo u Beč. Izdao sam monografiju "Mr Radley drives to Vienna" i u njoj objavio povijesne fotografije sa rallyja iz 1913. godine i fotografije koje sam snimio za potrebe monografije, vjerno rekonstruirane, što nije bio lagan posao jer trebalo je odgonetnuti gdje su zapravo snimljene, pa čak i angažirati statiste u odjeći iz tih vremena, kako bi sve bilo autentično, rekao nam je John. O novcima nije želio govoriti, rekao je tek da je račune postepeno plaćao, a da ih je morao odjednom platiti bilo bi to ustvrdio je - "puno previše". Riječ je o poduhvatu nezabilježenom u povijesti automobilizma. Ne samo da je punih pet godina minuciozno restaurirao vozilo vrativši mu prvobitni izgled, već je i u monografiji slikom i riječju rekonstruirao natjecanje u kojem je njegov Rolls Royce daleke 1913. godine sudjelovao. 

Najveća brzina; 120 kilometara na sat

Za ljubitelje oldtimera, a posebno Rolls Roycea, John Kennedy prenio je nekoliko tehničkih podataka. Najveća brzina koju može postići je 120 kilometara na sat, ima šest cilindra, dvije svjećice po svakom cilindru, ima dva odvojena sustava, ima 72 konja, 7.500 kubika, troši 20 litara benzina na 100 kilometara.

Buzet grad bogate automobilističke prošlosti

John nam je pozirao u majici netom završenog 33. izdanja Buzetskih dana- Europskog prvenstva u brdskim auto utrkama. Podatak da se 1913. godine Buzet, koji se danas ponosi svojom titulom grada oktana, našao na trasi auto rallyja posebno je oduševio organizatore brdskih auto utrka koji su mu poklonili majicu, a on ju je rado obukao. Okvir Novinari svugdje isti John Kennedy nadasve je osebujan, ali i iznimno komunikativan, no vješto je izbjegao odgovoriti nekoliko naših pitanja. Povjerio nam je da su upravo to najčešća pitanja koja mu postavlja 90 posto novinara sa raznih strana svijeta; koliko je vrijedan automobil i koliko on osobno ima godina. Isto je tako izbjegao odgovoriti i koliko je koštala izrada monografije "Mr Radley drives to Vienna", u povodu stote obljetnice Alpskog natjecanja s vjerno rekonstruiranim fotografijama na autentičnim povijesnim lokacijama, koju je objavio 2013. godine i time podignuto pravi spomenika automobilu nad automobilima - Rolls Roycu.

Obožavaju tartufe

Na pitanje da li vole tartufe supružnici Kennedy uglas su odgovorili; "Obožavamo, jeli smo ih jučer za ručak, pa za večeru. Za danas imamo samo jedan plan, a to je za ručak jesti tartufe". (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter