U Buzetu predstavljena knjiga Miroslava Sinčića

(G. Č. Š.)
(G. Č. Š.)

"Književni portret: Miroslav Sinčić", knjiga o buzetskom književniku, objavljena krajem 2015. godine u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, publikacija koja donosi izabrane kritike i eseje o književnom djelu jednoga od istaknutijih suvremenih hrvatskih književnika Istre, pjesnika koji piše na književnom standardu i dijalektu, te prozaika, predstavljena je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, pred brojnim posjetiteljima u vijećnici buzetskog Narodnog doma.
 
Knjiga donosi tekstove iz pera Jelene Lužine, Borisa Domagoja Biletića, Daniela Načinovića, Mirjane Strčić, Miroslava Bertoše, Dalibora Cvitana, Vanese Begić i Matije Ćurića, prvotno objavljene kao predgovori Sinčićevim knjigama ili kao ogledi o autoru u antologijama, časopisima i drugim publikacijama. Knjigu 
koja je objavljena u nizu književnih portreta odabranih autora u izdanju istog nakladnika, prati DVD koji sadrži urednikov razgovor s piscem o njegovu životu i djelu, a snimljen je u svibnju prošle godine u njegovim rodnim Račicama.
 
- U nizu "Književni portreti" do sada su objavljeni književni portreti posvećeni Tatjani Arambašin Slišković, Stjepanu Vukušiću i Milanu Rakovcu, četvrta u nizu knjiga je o Miroslavu Sinčiću, a do kraja godine snimit će se filmski materijal za knjigu o Danielu Načinoviću, najavio je urednik ove edicije dr. Boris Domagoj Biletić. Naglasio je također da svezak sadrži i autorovu bio-bibliografiju, imensko kazalo, naslovnice objavljenih djela te fotografije iz njegova života.
 
U svome doista vrlo nadahnutom govoru posvećenom Sinčićevu stvaralaštvu, mr. sc. Vanesa Begić istaknula je da je govoriti o Miroslavu Sinčiću veliki i zahtjevan zadatak posebice jer je u knjizi "Književni portret: Miroslav Sinčić", objavljeno ono najbolje što je o njemu zapisano.
 
- Miroslav Sinčić je autor koji stvara već dugi niz desetljeća. Mnogi kritičari su u svojim prekrasnim esejima objedinjenim u knjizi rekli da nije toliko kvantitativno napisao, napisao je deset knjiga, no kada je napisao bila su to prava, istinska i vrlo vrijedna dijela. Početkom svoje karijere pisao je vrsne prozne uratke, a kasnije se možda više usredotočio na lirske zapise, dakako uz sav novinarski, urednički, esejistički rad, i onaj kulturnog djelatnika, no možda je upravo pjesništvo ono u čemu je najjači i najsnažniji. Semantički slojevi pokazuju upravo tu lijepotvornost, sanjotvornost njegovih riječi, rekla je Begić.
 
Naglasila je također da ga je poznata ekspertica jezikoslovnih tema Mirjana Strčić okarakterizirala kao čakavsko kajkavskog pjesnika.
 
- Samim time možda je na najbolji mogući način određena njegova jezična komponenta koja je iznimno bogata. Služi se dijalektom, vrednuje ga, cijeni, ne kao nešto pomodno, prigodno već kao nešto puno dublje, kao nastojanje da očuva i njeguje izričaj buzetskog kraja gdje su prisutna i narječja ostalih dijelova Istre i mjesni govori koji uslijed raznih procesa globalizacije sve više izumiru, istaknula je Begić i poručila brojnim posjetiteljima; "Imate u svojoj sredini istarskog poetu par excellence".
 
David Ivić koji potpisuje grafičku pripremu, oblikovanje i prijelom te snimanje i montažu DVD-a prisjetio se da je materijal snimljen u jednom danu u 
Sinčićevim rodnim Račicama. - Miroslav Sinčić zasigurno je osoba koja je obilježila epohu pulskog i buzetskog miljea, rekao je Ivić. Tisak knjige i umnožavanje DVD-a potpisuje Grafomark Zagreb. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter