U Buzetu niče prvi 3D iluzionistički mural

Starogradska ulica u 3D iluzionističkom muralu na Fontani (G. Č. Š.)
Starogradska ulica u 3D iluzionističkom muralu na Fontani (G. Č. Š.)

Najuža buzetska starogradska ulica u svom je najužem dijelu široka svega 64 centimetra. Ulica Romana Floridana, koju mještani još nazivaju i Uska ulica, pomalo je zabačena i skrivena od očiju znatiželjnika, no uskoro će zasjati u svom punom sjaju na bočnoj fasadi poslovno-stambene zgrade u podnožju starogradske jezgre, na trgu Fontana, gdje je započela izrada 3D iluzionističkog murala.

Najnoviji projekt inicirala je direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković.

- Inspirirali su me murali takve vrste koji su rađeni u svijetu, preko cijele fasade, rekla je Prodan Mraković. Na pitanje otkud takva ideja i zašto je izabran baš motiv najuže starogradske ulice, Prodan Mraković je rekla da je namjera bila doprinijeti atraktivnosti glavnog gradskog trga u novom dijelu grada. Kada se dovrši, mural će biti atraktivan za fotografiranje, označit će se mjesto gdje treba stati da bi se bilo dio te priče koja ima karakteristike 3D iluzionističkog slikarstva.

- Motiv je tipičan istarski, motiv ulice sa škurama i balkonima. Osnovni motiv je najuža buzetska ulica i kroz to smo htjeli reći da u Istri i Buzetu ima još puno mjesta koja nisu istražena. Skrivena su od pogleda, a zapravo su zanimljiva. Cijela slika je kolaž buzetskih motiva koji nisu u stvarnosti tako fizički posloženi, od gunjaca, prodavačice Buzetske naušnice, mještanke koja na balkonu uređuje đirane do glagoljice i tartufara sa psom, rekla nam je Prodan Mraković.

Radove izvodi Filip Mrvelj, jedini 3D street art slikar u Hrvatskoj, koji je javnosti poznat po tome što je na malom gradskom kupalištu u Slavonskom Brodu napravio najveću 3D sliku na svijetu.

- Iluzionističkim slikarstvom bavim se zadnje tri godine. Većinom se radi na tlu, na vanjskoj fasadi nisam radio nikada pa pretpostavljam da je buzetska zidna slika prva takve vrste u Hrvatskoj, rekao nam je Mrvelj. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter