U Buzetu 11. savjetovanje o kartografiji


Od 8. do 10. svibnja u Buzetu će se održati 11. savjetovanje o kartografiji i geoinformacijama. - Hrvatsko kartografsko društvo organiziranjem ovoga savjetovanja u Međunarodnoj godini karata (International Map Year – IMY) želi pridonijeti razvoju geoinformatike, kartografije, geografije i srodnih područja. Širok raspon ponuđenih tema i poznati predavači jamče zanimljivost izlaganja i suvremenost pristupa problematici, najavio je predsjednik Hrvatskoga kartografskog društva prof. dr. sc. Miljenko Lapaine. Na savjetovanju sudjeluje sedamdesetak sudionika, uglavnom iz Hrvatske, a gosti dolaze iz Slovenije, Mađarske i Crne Gore.

Uz pomoć inicijative Ujedinjenih naroda o globalnom upravljanju geoinformacijama, Međunarodna godina karata slavit će se širom planeta. Međunarodno kartografsko društvo očekuje da će svi njegovi članovi, oko 80 zemalja članica diljem svijeta, sudjelovati kako bi svakom građaninu prošili znanje o kartama - kako ih se proizvodi i upotrebljava u mnoge svrhe.

U petak nakon svečanog otvaranja 11. savjetovanja o kartografiji i geoinformacijama u hotelu Fontana u 10 sati, slijedi cjelodnevno predavanje, a u 18.30 sati otvara se izložba dječjih likovnih radova u Narodnom domu na temu "Moje mjesto u današnjem svijetu". Na natječaj Hrvatskog kartografskog društva stiglo je 36 dječjih likovnih radova iz dječjeg vrtića, osnovne škole i srednje škole iz Buzeta, a žiri je odabrao osam najboljih.

U subotu od 9 do 10 sati predviđeno je snimanje bespilotnom letjelicom okolice hotela Fontana, od 11 do 13 sati natjecanje u orijentaciji u starom gradu Buzetu. Dodjela medalja pobjednicima u orijentaciji održat će se u 13.30 sati u hotelu Fontana, a također i prezentacija rezultata snimanja bespilotnom letjelicom. Izrada slobodne karte Buzeta (Open Street Map) je na redu od 15 do18 sati U 18. 30 sati u Zavičajnom muzeju otvorit će se izložba karata Istre i Buzeta. Na izložbi će biti izloženo 50 kopija karata i planova.

Od karata Istre valja istaknuti kartu Pietra Coppa iz 1525. godine, zatim karte Giovannija Antonija Maginija, Johannesa Janssoniusa, Joana Blaeua iz 17. st., pa nezaobilazne karte Istre Giovannija Vallea i Giovannija Anotnija Capellarisa s kraja 18. stoljeća. Zanimljivo će biti vidjeti listove koji prikazuju Buzet (Pinguente) i okolicu, a izrađeni su tijekom Jozefinske topografske izmjere na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

U nedjelju zadnjeg dana savjetovanja, predviđen je cijelodnevni stručni obilazak Istre; Roča, Huma, Pazina, Paladina, Motovuna, Butonige.

Pokrovitelji savjetovanja su International Cartographic Association - ICA, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Istarska županija, a partneri; Grad Buzet, Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Srednja škola Buzet, Pučko otvoreno učilište Buzet "Augustin Vivoda" državni arhivi u Pazinu i u Splitu. Centar za povijesna istraživanja Rovinj, Hrvatska gorska služba spašavanja, Zavod za fotogrametriju d.d., Zagreb, Orijentacijski klub Ris, Turistička zajednica Buzeta i županijski TZ. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter