U buzetskoj školi ponovo 4-godišnji strukovni program

Na jesen školovanje za zanimanje tehničarza električne strojeve s primijenjenim računalstvom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na jesen školovanje za zanimanje tehničarza električne strojeve s primijenjenim računalstvom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je Srednjoj školi Buzet početak izvođenja programa za stjecanje strukovne kvalifikacije tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom u obrazovnom sektoru Elektrotehnika i računalstvo.

"Time je nakon dvadesetak godina škola ponovo dobila jedan strukovni četverogodišnji program", istaknula je ravnateljica Marija Pavletić.

Buzetsku školu u ovoj školskoj godini u obrazovnim programima opće gimnazije, te strukovnima; elektromehaničar, automehaničar, strojobravar i instalater grijanja i klimatizacije, polazi ukupno 99 srednjoškolaca.

- Jako nam je opao broj učenika u strukovnim odjeljenjima upravo zato što im trogodišnji programi više nisu dovoljni, rekla je Pavletić te dodala da u Buzetu već godinama postoji potreba za četverogodišnjim strukovnim usmjerenjem.

- Nije ga bilo jednostavno odabrati, ali vodili smo se potrebama sredine, gospodarstva i obrtništva s time da taj program bude atraktivan i učenicima. Konačno, veliki broj Buzećana upravo zbog te struke školovanje nastavlja u okolnim gradovima.

Razgovarali smo sa stručnim timom Cimosa, obišli Tehničku školu Kopar gdje bi mogli odraditi dio nastave. Veliku pomoć dobili smo i od Grada koji je ove godine osigurao 85.000 kuna za opremanje kabineta elektrotehnike te 30.000 kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta, rekla je Pavletić.

Od podnošenja zahtjeva do dobivanja rješenja proteklo je svega mjesec i pol, naglasila je Pavletić te dodala da zahvala ide i resornom županijskom odjelu, resornom ministarstvu i Zavodu za zapošljavanje.

Dogradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da se Grad sa zadovoljstvom priključio namjerama škole da ponovno ponudi obrazovne programe koji će mladima olakšati zapošljavanje u rodnom kraju.

"Povratak četverogodišnjeg strukovnog obrazovanja nakon punih dvadeset godina sigurno će biti jedan od načina da prije svega spasimo opstojnost škole koja je unazad dvije godine pala na broj ispod stotinu učenika, što je vrlo zabrinjavajuće.

Zato smo se spremno uključili u osuvremenjivanje školskih kabineta za izvođenje stručne nastave, kako bi učenici koji iduće godine upišu novi tehnički smjer u ovoj školi dobili i kvalitetna praktična znanja. Isto tako smatram da je to jedini način da učenike ponovno zainteresiramo za strukovna zanimanja, za koja zaposlenje kasnije mogu pronaći u svojoj sredini", naglasio je Žulić.

"Otvaranjem mogućnosti školovanja u rodnom gradu", rekao je Žulić, "olakšat će se veliki financijski teret roditeljima, pa osim toga, najavio je, Grad u narednoj školskoj godini namjerava uvesti posebne stipendije za sve učenike koji upišu prvu godinu bilo kojeg smjera buzetske škole. Želja je također, sufinancirati udio u cijeni prijevoza za sve učenike koji se upišu iz susjednih općina.

Izuzetno sam zadovoljan što se uspio pronaći zajednički jezik s predstavnicima gospodarstva koji će biti aktivni partneri u provođenju srednjoškolskog obrazovanja u Buzetu. Zadovoljan sam i što smo u posljednje vrijeme konkretizirali suradnju s Tehničkom školom Koper, jednom od najmodernijih strukovnih škola u susjednoj državi, tako da će učenici buzetske škole moći dio svoje praktične nastave odraditi u suvremenim i tehnološki opremljenim praktikumima koparske škole. Isto tako s našim susjedima su postignuti dogovori oko zajedničkog pripremanja projekata koje ćemo kandidirati na EU fondove", najavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter