U Buzet dolaze pljočkari iz sedam zemalja

Siniša Žulić i Armando Fabijančić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Siniša Žulić i Armando Fabijančić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Istarski pljočkarski savez već dugi niz godina djeluje i radi na očuvanju i popularizaciji pljočkanja kao tradicijske igre te razvoju kao sportske discipline u suradnji s HOO-om. Uz stručnu pomoć Etnografskog muzeja Istre iz Pazina, Ministarstvu kulture uputili su elaborat za zaštitu pljočkanja kao hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Na tom tragu zatražili su i ostvarili, kao jedina organizacija s područja Hrvatske, učlanjenje u AEJeST, europsku asocijaciju tradicionalnih igara i sportova koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

- S obzirom da je Buzet proglašen Europskim gradom sporta za ovu godinu, odlučili smo održati međunarodnu manifestaciju posvećenu pljočkanju, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, 8. i 9 travnja, najavio je predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza Armando Fabijančić.

Prvog dana Međunarodnog festivala pljočkanja organizirat će se okrugli stol i konferencija za novinare. Drugog dana, u subotu u 9 sati počinje prvi susret u pljočkanju reprezentacija Hrvatske i Slovenije, u 14 sati je predstavljanje tradicijskog pljočkanja gostiju iz Italije, Španjolske, Portugala, Francuske, BiH, Slovenije i Hrvatske, a u 18 sati počinje svečano zatvaranje festivala. Dolazak na festival potvrdili su iz Ministarstva kulture i Hrvatskog olimpijskog odbora te gosti iz inozemstva, svi u zajedničkom cilju da pridonesu daljnjem razvoju i popularizaciji pljočkanja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter