U Buzet dolaze Dušan Borković i Simone Faggioli

Simone Faggioli dolazi proslaviti naslov u Buzet (Arhiva)
Simone Faggioli dolazi proslaviti naslov u Buzet (Arhiva)

Prvih nekoliko godina otkako su postali organizatori Europskog prvenstva na brdskim stazama organizatori iz Auto moto kluba Buzet tražili su načina kako na posljednju utrku u kalendaru privući europske prvake, ukoliko je pobjednik prvenstva Staroga kontinenta bio odlučen i prije te posljednje utrke.

Pokušali su taj problem iznijeti i čelnim ljudima Svjetske automobilističke federacije koji brinu o brdskim auto utrkama, no želje da se sustav natjecanja mijenja, kako bi se ljubiteljima automobilizma u Buzetu omogućilo da na svojoj utrci svake godine vide i najveće europske asove, jednostavno nije bilo.

I onda 2008. godine "lovac na rekorde" europskih brdskih staza francuski formulaš Lionel Regal odlučio je unatoč već osvojenom naslovu doći u Buzet, predstaviti se buzetskoj publici, s obzirom da je pehar najboljeg u toj sezoni trebao podići nekoliko mjeseci kasnije upravo na svečanosti u Buzetu.

Fantastična buzetska publika pozdravila je taj potez pravog šampiona upravo na način kako zaslužuju najbolji automobilisti. Po završetku utrke, praćen veličanstvenom bakljadom, Veliki francuski as svoj je život nažalost skončao dvije godine kasnije na utrci Europskog prvenstva u Švicarskoj.

No, jedinstvena buzetska publika svoje je heroje nastavila slaviti svake godine, odajući dužno poštovanje automobilistima koji su svojim nastupima doprinijeli da buzetsko natjecanje postane ne samo sportski, već i vrlo značajni društveni događaj najsjevernijeg istarskog grada.

Ti su dečki iz zavoja broj 6, ili popularne Komušćice, ostvarili želje organizatora da se na buzetsku utrku dolazi voziti i kad su naslovi već "u vitrinama". Toj fantastičnoj atmosferi nikako nisu mogli odoljeti ni ovogodišnji europski prvaci. Srpski automobilist Dušan Borković u kategoriji sportskih automobila prošle je godine prvi put bio u Buzetu, no dileme gdje će proslaviti svoju prvu europsku krunu nije bilo.

- Dobro još pamtim prošlogodišnju atmosferu u Buzetu te stoga jedva čekam nedjeljnu utrku. Slavljenička atmosfera već je zagarantirana uz ove divne ljude, a sa mnom dolazi pedesetak novinara te moji prijatelji i sponzori - kaže Borković o svom nastupu u Buzetu.

Talijanski automobilist Simone Faggioli koji je jedini u desetogodišnjoj povijesti buzetske utrke u europskom kalendaru na legendarnoj stazi Most - Peničići slavio u dva navrata, a od prošle godine može se pohvaliti i kao vlasnik rekorda staze, svoje je zvjezdane trenutke doživio prošle sezone. Ta se atmosfera i proslava naslova jednostavno ne zaboravlja te je logično bilo da usprkos osvojenom naslovu u Buzet obavezno dođe i ove godine. (Siniša ŽULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter