U Butonigi stanje alarmantno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrinjavajuci prizor polupustinjskog krajolika zatekao nas je na obalama umjetnog jezera Butoniga, smještenog na razmedi Grada Pazina i Buzeta. Premda se nalazimo usred proljeca kada bi vode u ovoj dolini trebalo biti napretek, ona se vec pocela povlaciti prema središnjem dijelu akumulacije te je za sobom ostavila šljunkovite sprudove cime pomalo podsjeca na sudbinu Aralskog jezera.

No, ono što najviše brine jest to što tek predstoji ljeto i udarna turisticka sezona, a prema meteorološkim i turistickim prognozama ocekuje nas sušno ljeto s mnogo turista što znaci da se istarskoj vodoopskrbi ne piše dobro.

Proteklih dana vodostaj akumulacije Butoniga, prema podacima koje su nam dali u Hrvatskim vodama, iznosio je oko 35,37 metra nad morem. Valja napomenuti da je prema postojecoj studiji zagrebackog Prirodoslovno-matematickog fakulteta vodu dozvoljeno crpiti tek do kote od 34 metra nad morem, što znaci da trenutno ne postoje znacajne zalihe vode u ovom umjetnom jezeru.

Ipak, postoji još jedna mogucnost. A ta je da strucnjaci s PMF-a preispitaju mogucnost spuštanja kote crpljenja ispod 34 metra. Hoce li za to dati zeleno svjetlo ili ne, ovisi o mnogim faktorima (temperatura vode, utjecaj flore i faune...), medutim, o tome je još prerano govoriti, kaže Mladen Nežic, voditelj službe razvoja i distribucije Istarskog vodovoda Buzet.

- Razmjer suše nije moguce predvidjeti, jer ovisi o oborinama koje ce pasti u proljetnim mjesecima i koje mogu znatno poboljšati ili pogoršati situaciju s javnom vodoopskrbom, podosta je neodredeno odgovorio Gordan Gašparovic, direktor rijeckog Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana pri Hrvatskim vodama, naznacivši time koliko je neizvjesna sudbina ovoljetne vodoopskrbe.

- Zbog niske razine akumulacije Butoniga kao i nepredvidive hidrološke buducnosti, a u slucaju malih kolicina padalina u ljetnim mjesecima, u vodoopskrbi su moguce restrikcije, najavljuju iz kabineta istarskog župana Ivana Jakovcica. (Napisao i snimio Andelo DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter