U bus sa psićem samo u "posebnoj ambalaži"

Vozači različito reagiraju pri unosu životinje u autobus (D. ŠTIFANIĆ)
Vozači različito reagiraju pri unosu životinje u autobus (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što smo u ponedjeljak objavili članak o Puljanki koja je izbačena iz autobusa jer je pokušala ući u gradski autobus s malenim psićem kojeg je nosila u velikoj ručnoj torbi, stigao je i odgovor direktora Pulaprometa Igora Škatara. Podsjetimo, Puljanka je na stanici na Verudi pokušala ući u bus sa svojom malom tibetanskom španijelkom teškom svega 3,5 kilograma kojoj je glavica tek virila iz torbe. Platila je kartu, no nakon toga, šofer joj zbog psića (a na dojavu druge putnice u autobusu) nije dozvolio da nastavi vožnju.

Sigurnost prilikom kočenja

Direktor Pulaprometa Igor Škatar dostavio nam je i službeno Odluku o javnom gradskom i prigradskom prijevozu, citirajući članak 29. i 31. koji propisuje način prijevoza kućnih ljubimaca u autobusima Pulaprometa.

- Životinje moraju biti u posebnoj ambalaži kakva se može kupiti u svakoj specijaliziranoj trgovini kućnih ljubimaca, a u vozilo je iznimno dopušteno uvođenje specijalno dresiranog psa vodiča s brnjicom za potrebe slijepih osoba. Tijekom dnevnog prometovanja autobusa, nailazi se na razne prometne poteškoće (naglo kočenje ili pak sudari) te iz takvih okolnosti moramo voditi brigu o sigurnosti svih sudionika u prometu, pa tako i putnika u autobusu, naglasio je Škatar.

Korektna odluka za sve putnike

Iako smo i prvi puta upitali nadležne u Pulaprometu da prokomentiraju ovaj slučaj, od direktora Igora Škatara dobili smo odgovor da će se moći očitovati tek kada pregleda snimke nadzornih kamera. Dakle, nakon pregleda snimke s nadzornih kamera, u Pulaprometu su utvrdili da dotična gospođa nije imala adekvatnu ambalažu za psa, već da ga je, kažu, stavila u svoju torbu, na što su vozača upozorili i putnici.

- Vozač je nakon toga zamolio gospođu da radi poštivanja Odluke o javnom gradskom i prigradskom prijevozu i ostalih putnika, izađe iz autobusa. Na dva mjesta, vani pored ulaznih vrata i u autobusu iznad vozača, stoji naljepnica koja obavještava putnike da ne mogu uvoditi kućne ljubimce suprotno navedenoj Odluci. Odluka koja je na snazi korektna je za putnike koji imaju kućne ljubimca, ali i sve ostale putnike koji koriste javni gradski prijevoz bez kućnih ljubimaca. Naglašavam kako autobus koriste i putnici koji se boje pasa, a mogla bi se dogoditi i onečišćenja kao posljedica nepropisnog prijevoza životinja u autobusu, ističe Škatar.

Dodaje da od kada je instaliran sustav audio video nadzora 2012. godine, u Pulaprometu imaju veliki broj zabilježenih prometnih nezgoda gdje se i kod malih brzina vidi kako putnici u tom trenutku reagiraju. Stoga je, zaključuje Škatar, sasvim sigurno da postoje opravdani razlozi da kućni ljubimci tijekom vožnje budu adekvatno zbrinuti u za to propisanoj ambalaži.

Ipak, očito je da pravila Pulaprometa svaki šofer tumači kako hoće, jer prema iskustvima putnika, neki vozači u autobuse puštaju ljubimce koje putnici nose u torbi, dok neki ulazak u autobus ne dozvoljavaju. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter