U Burundiju 87 mrtvih u sukobima

(AFP)
(AFP)

Osamdeset sedam osoba, 79 pobunjenika i 8 pripadnika snaga sigurnosti ubijeni su u petak tijekom i nakon koordiniranih napada na tri vojna centra u Burundiju, izjavila je vojska u subotu.

"Konačna bilanca jučerašnjih napada je 79 ubijenih neprijatelja, 45 uhićenih i 97 komada oružja je zaplijenjeno. S naše strane osam vojnika i policajaca je ubijeno i 21 je ranjen", rekao je glasnogovornik vojske Burundija, pukovnik Gaspard Baratuza agenciji France Presse.

Prema prvim podacima vojske u petak je ubijeno 12 pobunjenika i 21 je uhićen, ali u subotu ujutro stanovnici su našli više od 40 tijela na ulicama u četvrti poznatoj po oporbi predsjedniku Pierru Nkurunziziju.

"Sukobi su se nastavili tijekom noći i ujutro su pronađena tijela neprijatelja", rekao je vojni glasnogovornik.

U nekoliko četvrti, stanovnici su optužili snage reda da su u petak lovili sve mlade koje su sreli i da su ih pogubili, nekoliko sati nakon napada koje su u zoru izveli pobunjenici na tri vojna centra glavnog grada.

Pukovnik Baratuza je odbio komentirati sukobe i okolnosti u kojima su žrtve poginule. Vlada je tijela poginulih s ulica pokopala u zajedničkim jamama kako bi "spriječila širenje bolesti".

Stanovnici su optužili vlasti da su uklonili dokaze masakra koji su izvele službe sigurnosti.

To su najgora nasilja u Burundiju nakon neuspjelog državnog udara u svibnju, izazvanog spornom kandidaturom predsjednika Nkurunzize na treći mandat, koji je osvojio na izborima u srpnju.

Od početka nemira krajem travnja, stotine osoba su ubijene i više od 200.000 je napustilo zemlju, prema podacima UN-a. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter