U Bujama prezentirana prva zbirka dijalektalne poezije Branke Biloslav

Branka Biloslav pročitala je nekoliko pjesama iz svoje zbirke
Branka Biloslav pročitala je nekoliko pjesama iz svoje zbirke

Gradska knjižnica i Ogranak Matice hrvatske Buje pripremili su književnu večer na kojoj je, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, prezentirana prva zbirka dijalektalne poezije Branke Biloslav iz sela Glavice blizu Grožnjana, pod nazivom "Živjene na pezi". 
Branka Biloslav piše na već pomalo zaboravljenom čakavskom izričaju, punom posebnosti i karakterističnom za područje Martinčića, gdje je provela djetinjstvo. Još prije nekoliko godina objavljivala je pjesme u zbirci "Saka vas ima svoj glas", u književno - povijesnom zborniku "Bujština", te u ovogodišnjoj Antologiji poezije šumskih pjesnika. Iz posljednjih pet godina izdvojila je šezdesetak pjesama na grožnjanskoj čakavštini, a na kraju knjige je i rječnik manje poznatih riječi iz kojeg se mogu doznati mnoge specifičnosti govora toga kraja, govora koji izumire, iz kojeg doznajemo i da je peza - vaga.
 
- Ova zbirka pjesama pruža čitatelju jednostavni i lepršavi svijet stihova, a pejzažne slike čitatelja vode grožnjanskim krasom. Govor kojega Branka oživljava daje poseban pečat istarskoj korablji čakavskog dijalekta. Riječ domaća, materinska, najčešće je povezana s djetinjstvom i vrelo je iz kojega autorica crpi stihove - rekao je među ostalim, predstavljajući zbirku poezije urednik izdanja Zlatan Varelija.
 
- Od malena sam voljela čitati, sve što je trebalo za školu i što nije trebalo. Kasnije sam imala manje vremena, radilo se puno u polju i kod kuće, nije bilo slobodnog vremena za pisanje. Kasnije, nakon dugo godina, kad mi je zdravlje bilo narušeno, osjetila sam nešto gledajući prirodu i zapisala sve što sam osjećala, ali i sve što sam godinama nosila u sebi, ali nisam mogla iskazati i zapisati? Malo po malo i došla je ova zbirka, na jeziku kojega mladi i ne znaju. Teško je u ovim krajevima naći ljude s kojima bi se moglo razgovarati kao nekada - sa žaljenjem će reći Branka Biloslav. 
 
"Ta libar od somih besid pušćan u dotu moje fameji i mojen rodnen kraju koko narveću bogatiju ki san rivala spravit kada san stavila živjenje na pezu" - zapisala je Branka na svom govoru iz djetinjstva, dajući svoj doprinos očuvanju jezičnog i kulturnog bogatstva ovih istarskih krajeva.
 
Svoj prilog kulturnoj baštini dao je i Trio Šaltin izvedbom izvorne glazbe.
Ovo je drugo ovogodišnje izdanje Ogranka Matice hrvatske Buje, sedmo u biblioteci "Prvi koraci". Ovitak knjige, kao i ilustracije u zbirci, djelo su pokojnog istarskog naivca Duilija Makovca, a za izdavanje knjige zaslužni su i sponzori. (Luka JELAVIĆ)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter