U Bujama predstavljene izmjene UPU-a dijela naselja

Na raspravi se okupilo 20-ak građana
Na raspravi se okupilo 20-ak građana

Dvadesetak građana sudjelovalo je na današnjoj javnoj prezentaciji predloženih ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Buje "Rudine - Vladimir Nazor", usprkos činjenici da je održana u 14 sati, kad su mnogi još na poslu.

Plan je izrađen s dva osnovna cilja - omogućiti izgradnju niskoenergetskog vrtića na sadašnjoj zelenoj površini i rušenje starog te rješavanje pristupa i dijela prometne problematike spajanjem slijepih ulica Rudine i Matije Gupca i uređenjem parkirališta. Upravo su ta dva cilja prisutni kritizirali, kao i vrijeme održavanja prezentacije, na zadnji dan javne rasprave!

Primjedbe su bile jednoglasne. Otvaranje cestovnog bypassa između dviju ulica za stanare će značiti više prometa i buke, bržu vožnju i opasnost za djecu koja se na ulici igraju, budući da drugih površina u naselju s uskim ulicama, nedostatkom parkirališta i zelenih površina nema.

Sugerirali su izgradnju nove prometnice ispod naselja i njeno spajanje na Sunčanu ulicu. Istaknuli su i da nitko od njih nije protiv izgradnje vrtića, ali su ukazali na trusno područje na kojemu se njihovo naselje nalazi, opasnost od klizanja terena i značajno povećanje troškova izgradnje zbog takvih uvjeta.

Neki su pitali zašto nije moguće rekonstruirati i proširiti stari vrtić, budući da, prema postojećim projektima, on nije ni izgrađen do kraja, a drugi predlagali alternativnu lokaciju za vrtić - iza vage. Kritika je bilo i na račun toga što ih prije odluke o lokaciji vrtića nitko nije kontaktirao niti tu ideju javno prezentirao te što se njihovog naselja nitko nije ni sjetio zadnjih tridesetak godina, a sad im se nudi rješenje koje stanare ne zadovoljava, već smatraju da će im pogoršati uvjete života.

Svi su, međutim, bili složni u razmišljanju da je moguće naći alternativna rješenja koja će sve zadovoljiti. Najavili su i da neće odustati od svojih zahtjeva, a prvi korak će biti potpisivanje peticije.

Prema objašnjenju pročelnice gradskog Odjela za prostorno uređenje i upravljanje gradskom imovinom Vanese Marić Medica i predstavnika izrađivača, zagrebačkog Urbinga Vitomira Štokića, izrada plana pokrenuta je odlukom Gradskog vijeća i ni postojeći vrtić ni dvije spomenute ulice ne zadovoljavaju propisane standarde i kriterije (vrtić zbog nedostatka prostora i dotrajalosti objekta, a ulice zbog premale dužine, širine i nedostatka okretišta važnog ponajprije u slučaju intervencije vozila hitnih službi).

- Lokacija za novi vrtić jedina je trenutno moguća, jer su riješeni imovinskopravni odnosi i ima svu potrebnu infrastrukturu, istaknula je Marić Medica, a izgradnja nove prometnice ispod naselja je već predviđena, ali zbog prevelike visinske razlike nije moguće njeno spajanje na Sunčanu ulicu.

S ovom posljednjom tvrdnjom neki od građana se nisu složili. Primjedbe su tijekom javne prezentacije zabilježene i građani će dobiti odgovore, rekla je Marić Medica.

Nadu Dukanović su njeni susjedi izabrali da idućeg tjedna u gradskoj upravi ovjerovi zapisnik s prezentacije. Uslijedit će izvještaj s javne rasprave, a konačnu odluku o planu će donijeti Gradsko vijeće. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter