U Bujama otvorena pivovara i pivnica San Servolo


Zabijanjem pipe u bačvu piva u bavarskom stilu u subotu popodne je i službeno otvorena za javnost pivnica i pivovara Beer House San Servolo u naselju Kruj kraj Buja. Nepunih godinu dana od kada su pokrenuli Bujsku pivovaru d.o.o. koja proizvodi pivo San Servolo, etiketu koja se vrlo brzo probila na području Istre, ali i u cijeloj Hrvatskoj i susjednim dijelovima Italije, braća Simon i Goran Grbac, zajedno s bratićem Markom Biondićem malu obiteljsku pivovaru u centru Buja zamijenili su novim pogonom i popratnim sadržajima koji će zaokružiti ovu lijepu priču o pravoj domaćoj biri.

San Servolo, nazvana prema zaštitniku Buja, serija je sasvim posebnog, nepasteriziranog i nefiltriranog, u bocama refermentiranog piva isključivo od ječma, bavarskog hmelja, prirodne vode i kvasca. Trenutno njihova paleta broji premium svijetlo, crveno i tamno pivo.

Goran Grbac u uvodnom govoru na svečanosti otvorenja okupljene je podsjetio na početak pokretanja pivovare, što je bio značajan iskorak od poslovanja njihove dugogodišnje tvrtke Brolex koja se bavi elektro-radovima, do kupnje prvih postrojenja i otvaranja male pivovare, dobrog prijema na tržištu sve do potrebe za proširenjem kapaciteta.

Projekt Beer House investicija je u vrijednosti četiri milijuna kuna, koju su dijelom financirali iz bankarskog kredita, a dijelom iz vlastitih sredstava. Objekt se proteže na dva kata, u prizemlju se nalazi proizvodni i skladišni prostor pivovare, a na katu su pivnica, pub i terasa kapaciteta 200 mjesta, trgovina sa San Servolo pivom i istarskim delicijama. Oko objekta je osposobljen parking, a završetak slijedi idućeg tjedna kada će se površina do Beer Housea urediti u dječje igralište koje će biti na korištenje gostima, ali i kao javno dobro za djecu iz naselja.  

- Sve to ne bi se moglo realizirati da nismo imali podršku uže obitelji koja nas je podržavala i u trenucima kada nam je bilo najteže, a bilo je i takvih. Zahvalio bih se Gradu Bujama koji je prepoznao projekt i komunalnim poduzećima koja su također prepoznala ovaj projekt i dala doprinos u realizaciji. Važno je napomenuti da je razvojem ovog projekta zaposleno deset osoba, a vjerujemo da će nam trebati i više, rekao je u Grbac.

Biondić je istaknuo da im je želja bila proizvesti prirodno, drugačije pivo od onih na hrvatskom tržištu, pri čemu koriste samo prirodne sastojke i tradicionalne metode te dvije vrste fermentacije: klasičnu pivsku - lager na nižim temperaturama i refermentaciju u boci na višim temperaturama.

Nova pivovara ima kapacitete 250 tisuća litara ili 500 tisuća boca, odnosno 1.000 litara dnevno.

Čestitke je uputio i bujski gradonačelnik Edi Andreašić te je rekao da je u krizna vremena poseban osjećaj kada se nešto otvara i dodao da je siguran da bujsko pivo ima budućnost.

Beer House bit će otvoren svakodnevno, a želja im je da upotpune turističku ponudu Istre nudeći gostima posjet proizvodnji piva i vrhunsku gastronomsku ponudu. Svečano otvorenje uz pivo glazbom su začinili Goran Griff te vokalne skupine Romasa i Lungomare. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter