Vikend u Bujama bio je u znaku grožda, vina, zabave i plesa - sve u sklopu tradicionalne bujske fešte Dani grožda koja je jedna od najstarijih manifestacija u Istri, sa stogodišnjom tradicijom. Desetljecima se u Bujama feštom slavi pocetak berbe grožda, ali i druge ljetine, u znak zahvalnosti za plodove istarske zemlje.
Bogati trodnevni sadržaji premješteni su u najvecem dijelu u gornji i starogradski dio Buja, otvorene su sve stalne i povremene kantine, a uz niz sportskih i zabavnih sadržaja sve je bilo u znaku grožda i vina, posebice središnji subotnji dogadaj - manifestacija "Na Bakhovom dvoru".
Sudionici programa prošli su bujskim ulicama do obnovljenog Trga sv. Servola predvodeni boškarinima Libera Jugovca koji su vozili bacve s groždem, s ciljem da se na trgu od grožda na nekadašnji nacin pripremi mošt za vino po bujskim recepturama - mištela. A sve pocinje gaženjem grožda što su i ove godine obavile atraktivne djevojke u nošnjama ili radnoj odori, baš kao nekada.
Oko bacve s groždem okupili su se brojni posjetitelji, promatrajuci djevojke koje su u ritmu glazbe s obližnje pozornice pripremale grožde za proizvodnju mištele. Ove ce godine mištela odležati u podrumima bujskog vinara Irenea Celege iz cijih je vinograda grožde stiglo na trg.
Ova je manifestacija inaugurirana prije tri godine kada su prvi put djevojke gazile grožde Gianfranca Kozlovica. Nakon tri godine sinoc se mištela mogla degustirati, znatiželjnika je bilo dosta, kao i za ostala vina ponudena na bujskom trgu.
- Mištela je za mnoge neobicno vino, mnogi nisu imali priliku da ga probaju, neki su kušali takvo vino iz razlicitih podruma, ali je sigurno da ovo bujsko vino ima svoju pricu i s tim moramo biti zadovoljni. Dok drugi oko vina moraju stvarati price, mi je imamo gotovu, imamo dobro vino i uživajmo u njemu, porucio je vinar Gianfranco Kozlovic.
I dok se vino tocilo i u njemu uživalo, na trgu su se smjenjivali pjevaci, plesaci, sviraci, folklorne skupine - ZT Bale, ZT Buje, Limena glazba Labin, Dante i Anita, Trio Šaltin, gosti iz Secovlja, iz TD Taperin i drugi. Predstavili su se i proizvodaci istarskih suvenira, tipicnih proizvoda (meda, ulja, rakije…), a cure iz OPG-a Antonio Cecco iz Nove Vasi su na licu mjesta proizvodile marmeladu od grožda. Nešto ranije vrijedne domacice pokazale su umijece u pripremanju kolaca od grožda.
Program Dana grožda upotpunjen je nizom prigodnih "vinskih" izložbi, u mnoge su manifestacije ukljucena djeca iz vrtica i škola, a sve je završilo mimohodom alegorijskih kola i velikom tombolom. Na trgovima se sviralo i pjevalo, a najviše posjetitelja privukla je upravo subotnja topla kasnoljetna noc.