U Bujama obilježena 70. godišnjica srednje škole


Danas se u dvorani bujskog Pučkog otvorenog učilišta obilježila sedamdeseta godišnjica postojanja srednje škole ''Vladimir Gortan'', osnovane 1946. godine.

Lidija Filipović, predsjednica Školskog odbora je naglasila da će se prisutni tokom svečanosti prisjetiti sedamdeset godina djelovanja škole, a posebno zadnjih deset.

- Sedamdeset godina postojanja škole je zaista divan jubilej. Mogu reći da smo u toj školi proveli najljepše dane i najljepši period našeg života. Ova nas je škola pravilno usmjerila, doprinijela je našem cjelokupnom razvoju, naravno, zahvaljujući  svim nastavnicima i djelatnicima kroz cijeli ovaj period. Škola je mijenjala naziv kroz ovih sedamdeset godina, ali je uvijek ostalo ime revolucionara, antifašiste i istarskog domoljuba, Vladimira Gortana, čime se možemo ponositi, veli gradonačelnik Grada Buja, Edi Andreašić.

Prisutnima se obratila i zamjenica istarskog župana, Giuseppina Rajko.

-Kroz ovu školu su prošle stotine učenika koji su danas priznati i ugledni članovi našeg društva što govori da je bujska gimnazija dala značajan doprinos ukupnom razvoju i životu kako Buja, tako i cjele Istre, istaknula je Rajko.

Ravnateljica Ana Zubčić Kuhar, predstavila je rad i djelovanje škole u proteklih sedamdeset godina.

-S radošću vas dočekujemo kako bismo se zajedno prisjetili  najvažnijih događaja i uspomena na provedeno vrijeme u školi, na lijepe dane mladosti  i trenutke koji su obilježili ovaj dugi period i proteklo vrijeme. Bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, briga i problema, radosti i uspjeha, ovdje se stvarao i bogatio život, škola je bila i ostala toplo gnijezdo u kojem su rasla i jačala krila za daleki i visoki let, veli Zubčić Kuhar.

Ravnateljica je također naglasila da su se u gimnaziji obrazovali danas poznati i priznati privrednici, inženjeri, ekonomisti, pravnici, liječnici, stomatolozi, glazbenici, pjesnici, glumci, estradni umjetnici i vrhunski sportaši. U evidenciji i prikupljenim podacima, kaže ravnateljica, stoji da je dvadeset i pet učenika bujske škole u daljnjem obrazovanju postiglo najveću akademsku titulu doktora znanosti.

Na svečanosti su uručena priznanja i zahvalnice profesoricama Dolores Mihelić Malbašić, Dunji Janko, Mikaeli Biloslav, Nataši Bezić, profesoru Juri Radovčiću, Željku Napravniku, učenicima 4. a razreda, Bifixu d.o.o., Gospodarskoj školi ''Buje'', talijanskoj srednjoj školi ''Leonardo da Vinci'' iz Buja, Gradu Buje, Gradu Novigradu, Gradu Umagu, Istraturistu Umag d.d., doktorici Marisi Visintin Melon, Vladimiru Vidoviću i PP Buje.

Nakon svečanosti uslijedio je dokumentarni film koji su izradili profesori i učenici škole, te umjetnički program. (G. Č. Š.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter