U Bugarskoj otkriven najstariji europski grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheolozi u Bugarskoj priopćili su da su otkrili najstariji prapovijesni grad koji je do danas pronađen u Europi.

Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini grada Provadije, bilo važno središte za proizvodnju soli. Otkriće tog grada u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti pronalazak velike gomile zlata u blizini te lokacije prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4700 i 4200 godina prije Krista. To je bilo oko 1500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Stanovnici su prokuhavali vodu iz obližnjeg izvora i koristili su je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali i koristili ih za čuvanje mesa. Sol je u to vrijeme bila dragocjena roba i stručnjaci tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikog obrambenog stijenja koje okružuje grad.

Tijekom iskopavanja na lokaciji, koja su počela 2005. godine, također su otkriveni ostaci dvije dvokatnice, niz lokacija korištenih za obavljanje obreda, kao i dijelovi utvrda. Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji ranije ove godine i još je istražuju arheolozi.

"Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili srednjovjekovna naselja, ali arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Krista", rekao je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju, u izjavi za France Presse. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter