U budućnosti - toplije, sušnije, kišovitije!

Nakon blage zime uranilo i proljeće (D. ŠTIFANIĆ)
Nakon blage zime uranilo i proljeće (D. ŠTIFANIĆ)

Pred nama je postupno smirivanje vremena. Do kraja mjeseca prevladavat će suho i sunčano. Oborina će biti sve manje, a već za nekoliko dana proljeće će pokazati svoje lijepo i ugodno lice. Ispratili smo još jednu neobičnu istarsku zimu a prvi pravi ugodni proljetni dani stigli su čak ranije od očekivanja. Zima koja je tek stigla do svog kraja, ostat će zabilježena kao ekstremno kišovita i ekstremno topla.

Ekstremno topla i kišovita zima

Potpuno su izostale niske zimske temperature zraka, nije bilo ni pretjerano jakih bura. Snijega, kao glavnog obilježja svake zime, bilo je tek u tragovima. Ciklone niskoga tlaka zraka koje su se u neprekidnom nizu premještale preko istarskog područja pogodovale su čestim jakim južnim i zapadnim vjetrovima čije su posljedice najbolje osjetili gradovi i naselja na zapadnoj obali Poluotoka.

Bez obzira na sve zanimljive meteorološke podatke koji su od početka godine zabilježeni na području Istre, još jednom treba spomenuti izrazito kišovit početak godine. U četrdesetak kišnih dana, koliko ih je zabilježeno od početka godine do prvih nekoliko dama ožujka, na području Istre palo je gotovo 450 litara oborina po četvornom metru. Podatak da je u Puli čitave prošle godine palo tek nešto malo više od 600 litara po četvornom metru najbolje pokazuje koliko je početak ove godine uistinu ekstreman. Treba spomenuti da je sa sličnim ekstremnim vremenskim prilikama počela i nedavna, 2014., koja je na svom kraju i zabilježena kao najkišnija godina u Istri u posljednje stoljeće.

Do kraja godine još je dug period, ali početak godine svakako je ozbiljno upozorenje da bi i čitava godina mogla biti u znaku ekstrema a prije svega u znaku obilnih i čestih kiša. Ekstremne vremenske prilike postale su glavno obilježje vremena širom svijeta. Vijesti o obilnim kišama i velikim poplavama izmjenjuju se s izvještajima o dugotrajnim sušama i velikim vrućinama. Istra pritom nije izuzetak, što najbolje pokazuje podatak da su se upravo posljednjih godina dogodile neke od najdugotrajnijih suša i ekstremne vrućine, ali smo imali i ekstremno kišne godine uz mnogobrojne ozbiljne poplave širom Istre. Slične ili još ekstremnije vremenske prilike sigurno će biti prisutne i u bliskoj budućnosti. Na nama je da se za takvu klimu na vrijeme pripremimo.

Pripremimo se za promjenu klime

Uz slično upozorenje obilježava se i ovogodišnji Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, na dan kada je već davne 1950. osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Ove godine moto je "U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!". Ovu poruku, koja u samo tri riječi opisuje buduću klimu, moramo stalno imati na pameti i na vrijeme se pripremiti na sve moguće izazove koje pred nas stavlja budućnost ekstremnih vremenskih prilika. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter