U budućnosti samo jedan ulaz na rt Kamenjak

Postojeća dva ulaza se ukidaju i postavlja novi na križanju puta iz Paredina i Rupine (M. ANGELINI)
Postojeća dva ulaza se ukidaju i postavlja novi na križanju puta iz Paredina i Rupine (M. ANGELINI)

Dolazi li s novim ravnateljem Javne ustanove Kamenjak Igorom Pasinijem do krucijalnih promjena na tom zaštićenom području? Pokušali smo to doznati u razgovoru s Pasinijem, koji je zamijenio Nevena Ivešu.

- Svi projekti koji su započeti i ocijenjeni kao dobri nastavit će se i učiniti još boljima. Park dinosaura je dobro posjećen i namjeravamo ga održavati te napraviti još atraktivnijim. Ponude suvenirnica, pak, treba bazirati isključivo na autohtonim proizvodima s obilježjima Premanture ili općine Medulin.

Moj četverogodišnji program je ugrubo podijeljen u nekoliko cjelina. Jedan segment je rad i održavanje zaštićenog područja. Drugi segment je vizualni identitet i uređenje Kamenjaka, a to je nastavak sanacije prometnica, kaže Pasini. Treći segment tiče se ulaza Rupine koji će se povezati u jedinstveni informacijski sustav Paredine i Rupine.

- U dogledno vrijeme, ukoliko budu postojali svi zakonski preduvjeti, bit će samo jedan ulaz na Kamenjak, što znači niže troškove i manji broj djelatnika na rampi.

Podizanje vizualnog identiteta Kamenjaka podrazumijeva i unificiranje tamošnjih barova kroz određena obilježja koja zadovoljavaju zaštićeno područje. Zatim, tu je i daljnje uređenje rubnjaka uz cestu kako bi se zaštitili travnjaci.

Kako će biti podijeljeni poslovi s obzirom da se radi o ustanovi kojoj je glavna djelatnost zaštita prirode, a on je po struci ekonomist, odgovara:

- Stručni dio u ustanovi odrađuje struka. U proteklom periodu JU je imala sreću da je u osobi ravnatelja imala i stručnog voditelja koji je de facto obavljao i vođenje stručnog dijela. Taj kontinuitet stručnog znanja nastojimo zadržati kroz djelatnicu koja je bila najbliži suradnik ravnatelja te je i dalje naš djelatnik. Taj tim ćemo pojačati s još jednim suradnikom, kaže Pasini.

Kako komentira činjenicu da nakon isteka mandata na mjestu ravnatelja nije ostao niti na mjestu djelatnika ustanove pitali smo bivšeg ravnatelja Nevena Ivešu. - Vladajućoj garnituri u općini nije odgovaralo da ostanem i dalje djelatnik ustanove jer za neke stvari nisam, kako se u narodu kaže, "konja vezao gdje mu je gazda kazao", kaže on. (T. GRBIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter