U Bruxellesu prosvjeduju i hrvatski mljekari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine proizvođača mlijeka iz cijele Europe, među kojima i tridesetak mljekara iz Hrvatske, prosvjeduju u Bruxellesu protiv niskih otkupnih cijena, koje im ugrožavaju opstanak.

Prosvjed pod nazivom "Tisuću traktora u Bruxellesu" organizirala je konfederacija mliječnih proizvođača i poljoprivrednih sindikata iz 14 europskih zemalja.

- Problemi su nam isti, hrvatske i europske mljekare muči isti problem - niska otkupna cijena, rekao je Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Do 2008. godine dobro su poslovali, ali od tada počinje pad zbog dolaska multinacionalne kompanije u Hrvatsku (Lactalis).

U Hrvatskoj je 2003. bilo 65.000 obitelji proizvođača mlijeka, 2008. godine 20.000, a danas 12.855. Otkupna cijena mlijeka manja je od 30 eurocenti po litri, što nije dovoljno ni za pokriće troškova proizvodnje.

Prosvjedi u europskoj četvrti u Bruxellesu prouzročili su brojne zastoje u prometu. Proizvođači su na trgu ispred Europskog parlamenta počeli prolijevati mlijeko, zbog čega je intervenirala policija suzavcem.

Prosvjedi se nastavljaju i sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter