U Bruxellesu izostala rasprava o teranu

Ivica Matošević (M. MIJOŠEK)
Ivica Matošević (M. MIJOŠEK)

Na današnjem sastanku predstavnika hrvatskog Ministarstva poljoprivrede s tijelima poljoprivredne uprave Europske komisije ipak nije, kako se najavljivalo, bilo riječi o hrvatskim vinima i posebno istarskom teranu. Bio je to redovit tehnički sastanak Pododbora za vino, alkohol, duhan, sjemenje i hmelj, kojim predsjedava Španjolac Jesus Zorrilla Torras. Kako neslužbeno saznajemo, na sastanku se raspravljalo o tehničkim aspektima provedbe vinskog zakonodavstva u zemljama Europske unije, odnosno jezikom briselskih upravnih tijela: "o administrativnim pitanjima".

Tema istarskog terana tako još neko vrijeme ostaje neriješena, kao i tema prihvaćanja hrvatske vinske liste u koju bi, prihvati li se u spomenutom Pododboru takav način administrativnog priznavanja zaštite hrvatskih vina, teran mogao biti automatski uključen, čime bi spor oko istarskog terana mogao biti zauvijek pozitivno riješen; no jednako je moguće da istarski teran s te liste bude skinut i da time otpočnu paralelni sudski postupci nekakve zaštite istarskog terana i osporavanja dosadašnje zaštite slovenskog terana s Krasa.

"Mi ipak očekujemo da tijela Europske komisije isprave svoju pogrešku, za što smo im ostavili otvorena vrata", izjavio nam je nakon "nikakvih" vijesti iz Bruxellesa predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević. "Spremni smo prihvatiti svako rješenje koje će značiti kontinuitet prodaje istarskog terana. Mi nemamo želju gaziti druge, mi želimo rješenje koje će biti povoljno i za nas i za njih, a ako to ne bude moguće, ići ćemo na podizanje tužbe", odrješit je Ivica Matošević rezimirajući doista opravdanu nestrpljivost istarskih proizvođača terana koji nikako, ni iz Bruxellesa ni iz Zagreba, ne dobivaju odgovora ni savjeta što da čine. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter