U Brtonigli ocjenjivane najbolje arhivske malvazije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocjenjivanje "arhivskih" malvazija, vina starijih od 5 godina, održano je, po prvi puta u Hrvatskoj, jucer u Brtonigli u sklopu 28. Festivala istarske malvazije koji ce se održati sljedece subote.

Strucni žiri, koji su cinili americki novinar, blogger i somelijer Wayn Young, talijanski novinar Maurizio Aguglia te enolozi Višnja Zecevic, Tomislav Plavša, Valter Legovic i Miljenko Bošnjak, imao je zadatak izabrati najbolju malvaziju izmedu 126 uzoraka.

- Posebnost ovog ocjenjivanja je u tome što su vina podijeljena u cetiri kategorije po cetiri vrste zemlje, crvena, bijela, siva i crna, koje se nalaze samo u okolici Brtonigle. Osnova ocjenjivanja leži u pojmu terroir, koji sažima sve utjecaje razlicitih vrsta tla, nadmorske visine, položaja prema suncu i nagiba vinograda, visine temperatura, ekstreme i prosjeke, kolicinu padalina, brzine i smjerove vjetra, ukupan broj suncanih sati, ucestalost magle. Ocjenjivanje se vrši O.V.I. metodom i mislim da je to prvi put da se ona koristi u Hrvatskoj, rekla je Ingrid Palman, direktorica razvojne agencije Brtonigla te organizatorica i voditeljica ocjenjivanja.

Novinar, blogger, somelijer i marketing menadžer Amerikanac Wayne Young, koji vec 14 godina živi i radi talijanskoj pokrajini Friuli, rekao je da rado boravi u Istri i da je veliki ljubitelj istarskih vina. Cesto putuje u Istru samo da bi kupio vino.

- Jedna od ideja koju volim promovirati je ta da i bijelo vino može "odležati" nekoliko godina bez da izgubi na kvaliteti. Svi znaju da su crvena vina stvorena za starenje, ali smatra se da su bijela vina najbolja kada se konzumiraju mlada. Osobno mislim da to nije tocno te da i bijela vina mogu dobro stariti. Prvi put kušam stara istarska bijela vina i smatram da malvazija ima veliki potencijal za starenje. Kada odstoji, malvazija malo gubi na intenzitetu, ali zato dobiva kompleksnost u okusu, a kiselija vina stare bolje, rekao je Young.

Maja Jovicic, v.d. direktorice brtoniške Turisticke zajednice istaknula je da je najstarije vino koje je dano na ocjenjivanje malvazija Cattunar iz 1994. godine, te nadodala da su u suradnji s poreckim Institutom za poljoprivredu i turizam posadili jednu sortu malvazije na cetiri vrste zemlje i svaka loza je dala drugacije vino. (J. PRODAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter