U brodolomu u Indijskom oceanu deseci nestalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 110 brodolomaca s broda koji je plovio iz Šri Lanke prema Australiji spašeno je iz mora, potvrdeno da su smrtno stradale tri osobe, a više od 80 ih se smatra nestalima.

Preživjeli s broda u Indijskom oceanu, koji je potonuo u cetvrtak poslije podne, pristigli su u petak na australski Božicni otok. Vlasti drže da se na brodu nalazilo 200 ljudi.

Glasnogovornica Australske službe pomorske sigurnosti, koja radi s indonežanskim službama pomoci, rekla je da do sada imaju podatke o troje mrtvih i 110 spašenih.

Preživjeli su prevezeni na Božicni otok, australski teritoriji u Indijskom oceanu 2.600 km sjeverozapadno od Australije i 300 km od indonežanske obale. Pretpostavlja se da su putnici izbjeglice koji su htjeli tražiti azil u Australiji.

Jedan australski vladin dužnosnik izjavio je da je vojni zrakoplov primijetio oko 40 ljudi na okrenutom trupu broda u cetvrtak poslije podne.

Prema mjestu nesrece uputili su se brodovi indonežanske mornarice, a pomoc u operaciji spašavanja ponudile su im australske vlasti.

Izbjeglice koje traže azil u Australiji cesto krecu na put iz Indonezije u opasnim i pretrpanim brodovima. Najteža nesreca dogodila se 2001. kada je brod s 353 imigranta prema Australiji potonuo i nitko nije preživio.

Od 1. sijecnja ove godine australskesu vlasti presrele 62 broda s ukupno 4.484 imigranta, rekordan broj za razdoblje od šest mjeseci.

Izbjeglice, uglavnom Kurdi, Iranci i Iracani cesto iz Indonezije krecu u pretrpanim brodovima prema Australiji.(Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter