U brodolomu južno od Malte i Lampeduse 50-ak mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak izbjeglica, među kojima je desetak djece, izgubilo je život u još jednom brodolomu koji se u petak navečer dogodio južno od Malte i od Lampeduse, objavila je talijanska agencija Ansa.

Sto pedeset osoba primio je malteški brod, a pedeset talijanski ratni brod "Libra", nakon što se prevrnuo brod na kojemu je bilo 250 izbjeglica.

"Naše brodove za spašavanje i helikoptere poslali smo na mjesto nesreće, oko 130 km sjeverno od Malte. Imamo informacije da je brod potonuo i da su izbjeglice u moru", rekao je za AFP čelnik malteške ratne mornarice. "Akcija spašavanja je u tijeku. Uvjeti na moru su teški, vjetar je jak", dodao je.

Po pisanju talijanskih medija, desetak trupala je primijećeno u blizini broda. Ta informacija nije službeno potvrđena ni s talijanske ni s malteške strane.

Izbjeglice na brodu su same oglasile uzbunu preko satelitskog telefona dok je brod bio u malteškim teritorijalnim vodama, između Malte i Lampeduse, nedaleko od libijskih teritorijalnih voda.

Brod se destabilizirao i prevrnuo dok su imigranti mahali ne bi li privukli pozornost vojnog zrakoplova koji ga je nadlijetao, priopćila je talijanska ratna mornarica, a prenosi agencija Ansa.

Malteška mornarica je na mjesto nesreće poslala brodove za spašavanje i helikoptere, a skrenula je i više trgovačkih brodova koji su plovili tim područjem. Talijanske vlasti su pak poslale dva ratna broda, "Libru" i "Respira", te helikoptere iz kojih su unesrećenima spušteni gumeni čamci.

Nesreća se dogodila tjedan dana nakon potonuća ribarskog broda ispred otoka Lampeduse 3. listopada, u kojemu je poginulo više od 300 izbjeglica. Do danas je pronađeno 328 trupala u brodici i u njezinoj blizini. Na brodu je bilo više od 500 imigranata, uglavnom iz Eritreje, a samo je 155 osoba preživjelo tu tragediju.

Italija, koja je suočena s novim iznimno velikim izbjegličkim valom (30.000 ljudi od početka godine, četiri puta više nego 2012.), postigla je da se useljeničko pitanje uvrsti na dnevni red zasjedanja europskih ministara u Luksemburgu u utorak.

Kako navodi mrežna stranica Fortress Europe, 6.825 ilegalnih imigranata utopilo se u vodama Lampeduse od 1994., među kojima 2.352 samo u 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter