U Britaniji pronađen davno ukradeni Matisse


Britanski "lovac" na ukradene umjetnine uspio je pronaći sliku francuskog slikara Henrija Matissea ukradenu iz jednog muzeja u Stockholmu prije 25 godina. Matisseovu sliku "Le Jardin", procijenjene vrijednosti oko 700 tisuća eura, pronašao je Christopher Marinello, stručnjak londonske agencije Art Loss Register (ALR), najveće globalne baze podataka ukradenih i nestalih umjetnina.

"Fantastično je što se slika ponovno pojavila", kazala je glasnogovornica muzeja Moderna Museet u Stockholmu Kristin Ek. "Tako je davno ukradena da smo gotovo već bili izgubili svaku nadu", dodala je.

Sliku je u svibnju 1987. odnio lopov koji se u muzej uvukao tijekom noći. Krađa je prijavljena i Interpolu i ALR-u. Pronađena je nakon što je jedan britanski trgovac umjetninama odlučio prije prodaje provjeriti nalazi li se slučajno u tom registru.

"Sretni smo jer se slika čini u dobru stanju. Bio je to dobar početak nove godine", kazala je Ek.

Marinello nije htio iznositi detalje slučaja, već je samo kazao da "nije bilo lomljenja ruku, niti ikakvih isplata". Slika će preko švedskog ministarstva kulture biti vraćena muzeju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter