U borbu protiv utaje poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski predsjednik vlade Mario Monti u cetvrtak je u gornjem domu parlamenta predstavio svoj program izvanrednih mjera stabilizacije talijanskog gospodarskog sustava a danas ce to ponoviti i u donjem domu. Radi se o programu koji nastoji ravnomjerno podijeliti teret neminovnih rezova i novih poreza na sve talijanske staleže, to je Monti obecao i senat prihvatio.

Monti je obecao oštru kontrolu trošenja proracunskog novca uz reformu fiskalnog sustava kojim ce se nastojati oživiti talijansku privredu koja vec duže bilježi nulti rast a za to racuna na poticajne mjere u korist omladine i žena.

Glede fiskalne politike nova vlada namjerava povratiti opcinski porez na nekretnine tzv. ICI kojeg je Berlusconi ukinuo za tzv. prvu kucu 2008. godine. Radi se o sredstvima koji cine kostur opcinskih proracuna pa su životno vezani za obnovu socijalnih programa opcina i gradova.

Montijeva vlada namjerava nadalje uvoditi novi porez na pokretnu i nepokretnu imovinu, porez na bogatstvo ili tzv. patrimoniale. Tu ce najvjerojatnije doci do sukoba sa strankom Silvija Berlusconija koji je jucer ustvrdio da život Montijeve vlade ovisi o njegovoj potpori.

Kao što je bilo i za ocekivati nova vlada sprema se proraditi na reformu mirovinskog sustava kako bi se: «ukinule razlike i privilegije odredenih kategorija radnika». Kada su privilegije u pitanju Monti je najavio i drasticne rezove u sistemu funkcioniranja politike a tu se prvenstveno misli na privilegije, pa i one mirovinske, talijanskih zastupnika i izabranih predstavnika u vijecnicama jedinica lokalne samouprave.

Jedan od strateških ciljeva nove vlade je svakako obnova borbe protiv porezne utaje koja godišnje proguta vrijednost od 17 posto bruto nacionalnog proizvoda, gotovo 200 milijardi eura. Italija se nalazi na europskom vrhu po visini utaje poreza pa je Monti najavio oštru borbu. «Ako ne uspijemo u reformi ocekuju nas još teži uvjeti preživljavanja, spašavanje talijanske privrede ide usporedo sa spašavanjem zajednicke europske valute: jedno je s drugim povezano» rekao je Monti koji je jucer dobio javnu podršku gotovo svih europskih celnika. Talijanska je burza jucer bilježila blagi porast, cak se je i spread blago smanjio za razliku od naglog porasta spreada, odnosno omjer francuskih i španjolskih državnih obveznica sa njemackim.

Inace u cetvrtak u Rimu, pred zgradom parlamenta, upravo dok je Monti držao govor, došlo je do ulicnih prosvjeda mladih studenata protiv nove vlade koju nazivaju «vladom bankara». Zgradu senata gadali su jajima i narancama pod parolom « s tom vladom nema buducnosti». (E.VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter