U bombaškim napadima u Iraku 62 mrtva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 62 osobe poginule su u srijedu u bombaškim napadima u Bagdadu i selu kod grada Bakube, objavili su policijski i bolnički izvori, a irački premijer Nuri al-Maliki upozorio je da militanti pokušavaju uspostaviti "državicu zla".

U najsmrtonosnijem napadu 18 osoba je poginulo, a 16 ranjeno kada je bomba eksplodirala pod šatorom gdje su seljani oplakivali smrt pripadnika provladine milicije prije dva dana.

Dvije godine nakon što su američki vojnici napustili Irak, nasilje je ponovno na najvišoj razini od krvavih obračuna između šijita i sunita 2006. i 2007. kada su ubijeni deseci tisuća ljudi.

Vojska je angažirana u sukobima sa sunitskim militantima koji su prije dva tjedna ponovno osvojili grad Faludžu zapadno od Bagdada, a predvodi ih skupina Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL) povezana s al-Kaidom.

- Bit će to dugotrajna bitka, rekao je al-Maliki u televizijskom obraćanju. "Ako budemo pasivni, to znači da će osnovati državice zla koje će ugrožavati sigurnost u regiji i u svijetu", dodao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter