U bolnici troje sa svinjskom gripom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ozbiljno i zasad nepromijenjeno je stanje pacijenta sa svinjskom gripom koji je na respiratoru u intenzivnoj jedinici pulske Opce bolnice od nedjelje. Rijec je o muškarcu starom 54 godine. U dogovoru s dr. Antom Beusom, ravnateljem zagrebacke Klinike "Dr. Fran Mihaljevic", pulski su lijecnici ocijenili da pacijent ne bi podnio put do Zagreba pa transport ne dolazi u obzir.

Suprotno od jucerašnjeg, u današnjem priopcenju iz bolnice navedeno je da je ukupno hospitalizirano troje, a ne jedan pacijent s novom gripom. Niti jedan od njih nije primljen u posljednja 24 sata. Doznajemo da se drugo dvoje lijece na Djelatnosti za infektivne bolesti. Pacijenti su dobro, doznajemo od dr. Maje Capar. Rijec je o 15-godišnjaku i 42-godišnjoj ženi koji inace nisu imali kronicna oboljenja. Kod njih do jucer nije laboratorijski utvrden virus A H1N1, vec se sumnja na svinjsku gripu temeljem klinicke slike.

U priopcenju se navodi da zadnjih nekoliko dana nije primijecen porast bolesnika sa sumnjom na gripu. Dnevno se na zaraznom odjelu pregleda pet do šest pacijenata sa sumnjom na svinjsku gripu. Prošle je zime u Istarskoj županiji od sezonske gripe oboljelo 2.636 osoba, a neki od njih završili su i na bolnickom lijecenju.

Istarski lijecnici primarne zdravstvene zaštite u prošlom su tjednu prijavili 209 slucaja sa sumnjom na svinjsku gripu, doznajemo od dr. Branke Sep iz epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo. Zbrojimo li to s prvim tjednom prijavljivanja, ukupno je 289 evidentiranih oboljelih u Istri, u što nisu ukljuceni bolnicki pacijenti.

U tjednu od 16. do 22. studenog najviše oboljelih prijavili su lijecnici iz Pule - njih 85, slijedi Labin s 35 gripoznih, Pazin s 25; Umag ima 23 oboljela, Rovinj 16, Porec 15 te Buzet 10. Prema dobnoj skupini prevladavaju osobe starosti od 30 do 64 godina (83), školska djeca od 7 do 19 godina (69) te mlade osobe od 20 do 29 godina (46). Šest osoba starijih od 65 godina oboljelo je od svinjske gripe.


Podijeli: Facebook Twiter