U bolnici 3 ozracena radnika Fukushime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost objavila je u cetvrtak da se troje radnika izložilo radijaciji od 170-180 milisiverta dok su sanirali reaktor 3 u nuklearki Fukushima Daiichi. Dvojicu su prevezli u bolnicu s teškim ozljedama nogu koje su bile izložene radioaktivnim elementima dok su polagali elektricne kabele. Maksimalna dozvoljena radijacija kojoj radnici smiju biti izloženi je 250 milisiverta.

Agencija je takoder objavila da je opskrba elektricnom energijom djelomicno uspostavljena u kontrolnoj sobi reaktora 1 nuklearne centrale Fukushima. Istovremeno je pala razina radijacije u tokijskom vodovodu. Nakon što je u srijedu objavljeno da je porasla radijacija u vodovodu, u Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode, unatoc upozorenju vlasti da stanovništvo ne panicari.

Televizija NHK javila je dao je u cetvrtak popodne, po lokalnom vremenu, sjever Japana pogodio novi potres jacine 6,1 po Richteru.

Na krajnji istok Rusije sletio je panamski avion iz Japana na kojem su izmjerili razinu zracenja triput vecu od normalne.

Prema posljednjim informacijama, u potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistocni dio Japana poginulo je ili nestalo više od 26.000 ljudi. Potvrdena je smrt 9.737 ljudi, a 16.501 je nestalo. Ozlijedeno je 2.766 ljudi. Stotine tisuca stanovnika evakuirane su iz porušenih dijelova zemlje i smještene u prihvatne centre. Štetu procjenjuju na 309 milijardi dolara.

Centrala Fukushima Daiichi ima šest reaktora cija je opskrba elektricnom energijom prekinuta nakon potresa što je rezultiralo prekidom rada sustava za hladenje reaktora. Zbog toga je došlo do niza radioaktivnih istjecanja. Rashladni sustavi reaktora 5 i 6, koji su najmanje ošteceni u katastrofi, jedini su trenutacno u funkciji.


Podijeli: Facebook Twiter