U bolnicama bez natječaja potrošene 1,3 milijarde kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako menadžment bolnica minuse na računima svojih ustanova rado pripisuje niskim bolničkim limitima, rastrošnost i loše gospodarenje bolničkih uprava u velikoj je mjeri kumovalo stvaranju milijunskih dugova bolnica, pokazuju nalazi Državne revizije o poslovanju 30 bolničkih ustanova u 2011. godini. Bolničke su uprave mimo natječaja nabavile lijekove, robu, radove i usluge u vrijednosti od čak 1,3 milijarde kuna, liječnici-menadžeri sami su sebi isplaćivali više koeficijente i dodatke na plaću od onih koji im pripadaju, a nisu učinili ništa da stanje u bolničkoj blagajni poprave naplatom duga od svojih dužnika. Dobar dio ovih nepravilnosti Revizija je uočila još 2002. godine, no do danas većina KBC-ova nije ih ispravila, premda ih zakon na to obvezuje.

Četvrtinu postupaka nabave mimo natječaja u ukupnoj vrijednosti od 350 milijuna kuna proveo je KBC Zagreb, uglavnom za lijekove, gorivo, telefonske i poštanske usluge, a zajedno s ostala četiri KBC-a zaobišli su natječaj u nabavi roba i usluga teških gotovo 800 milijuna kuna. Revizija je zabilježila činjenicu da je tadašnji ravnatelj najvećeg KBC-a Željko Reiner sebi i svojim pomoćnicima isplaćivao previsoke dodatke na plaću, zbog čega je prijavljen i DORH-u. Bolnički su se prihodi rasipali na kumulativni rad liječnika u bolnici i na visokim učilištima, u čijim ugovorima u radu nije propisan ni minimalni broj sati koje moraju odraditi u bolnici.

U KBC-u Rijeka na zalihama je od 2010. godine ostalo 10 milijuna kuna vrijednog potrošnog medicinskog materijala, lijekova i goriva, no uprava je u 2011. godini naručivala nove zalihe kao da stare ne postoje. Iako se u posljednjih pet godina u informatizaciju riječkog KBC-a uložilo 25 milijuna kuna, primijetili su revizori, značajni poslovni procesi uopće nisu informatizirani i povezani, čak ni kad je riječ o lijekovima. Bolnička ljekarna i odjel nabave lijekova međusobno su nepovezani i koriste različite računalne sustave, a bolnička blagajna utržak od participacija upisuje - ručno.

Nesposobne da posluju pozitivno, bolnice su redovito sanirane sredstvima iz državnog proračuna, koji je podmirivao dugove prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. Većina bolnica i nakon toga poslovala je s gubitkom pa, upozorava Revizija, ako se ne otklone uzroci koji su doveli do gubitaka, rezultati sanacije neće biti dugoročni. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter