U bolje sutra na krilima Podzemnog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako su rudnici stoljecima prehranjivali naše obitelji, mogu i ubuduce, i to kroz naš dugogodišnji san - projekt Podzemni grad. Njihovo bogatstvo nije iscrpljeno", porucio je gradonacelnik Labina Tulio Demetlika na svecanoj sjednici Gradskog vijeca, opcinskih vijeca Raše, Kršana, Sv. Nedelje i Picna te Skupštine Istarske županije u srijedu.

U povodu 90. obljetnice Labinske republike uprilicena je u tzv. mramornoj dvorani nekadašnje direkcije Istarskih ugljenokopa Raša, gdje se ureduje gradska knjižnica.

- Ovakvom obnovom kompleksa Pjacal rudnik ugljena pretvara se u rudnik kulture, urbani centar šire okolice. Na pravom smo putu - to je potvrdio ovotjedni medunarodni znanstveni simpozij "Podzemni grad XXI: utopija ili realnost?".

I prijatelji iz Europe spremni su nam pomoci u vrednovanju industrijske baštine, da ona postane naš razvojni zamašnjak, novi sadržaj u pozicioniranju turistickog Labina i Rapca, dodao je Demetlika, odjeven u kovarsku uniformu i pracen pogledima pocasne rudarske straže grada Ivanca i Labina.

Požalio se da je pricu usporila republicka vlast u drugoj polovici 80-ih godina jer prilikom zatvaranja rudnika na Labinštini nije podržala inicijative za zaštitu takve baštine kroz Muzej rudarstva.





- U duhu Labinske republike pronašli smo snagu za novu razvojnu viziju Labinštine nakon krize pocetkom 90-ih. Ustrajat cemo i u suocavanju s novom preprekom - svjetskom ekonomskom krizom jer nas vodi energija podzemnog, vjecnog grada, tu pod našim nogama, nadahnut je bio Demetlika.

Po ulasku Hrvatske u EU simbolika Labinske republike bit ce, naglasio je, doprinos Labinštine jedinstvu razlicitosti europske obitelji.

- Hrvati, Slovenci, Talijani, Nijemci, Cesi, Slovaci, Poljaci i Madari, iako obespravljeni i izrabljivani rudari, jedinstveni i odlucni oduprli su se fašistickom divljanju po Istri. Nedvosmisleno su se usudili reci: "Kova je nasa!", podsjetio je Demetlika na povijesni rudarski štrajk 1921.

- Naš covjek još je tada prepoznao antifašizam kao iskonsku europsku vrijednost. To je veliki razlog za ponos, to je naš grad upisalo u povijest. Ovaj jubilej potvrduje da je Labin, ne samo geografski, vec u Europi, prisnažio je gradonacelnik.

Dino Kozlevac
, predsjednik Skupštine Istarske županije, dotaknuo se, kako rece, sve izraženije nezaposlenosti i zaoštravanja socijalne nejednakosti na Poluotoku, naglašavajuci nužnost decentralizacije države.

- To ce omoguciti da Istra više utjece na ideju socijalne pravde za koju su se zalagali sudionici Labinske republike; time bi njihov san bio ispunjen, zakljucio je Kozlevac. Grubo centraliziranu državu kao uteg razvoja spomenuo je i dožupan Vedran Grubišic.

Ivan Bubic
, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, porucio je: "Nadam se da cemo uz vašu potporu uskoro krenuti s izgradnjom Termoelektrane Plomin 3 s po okoliš prihvatljivom tehnologijom". (Igor RADIC)

Kovarska sreca ce vajka nad Labinštinon svetit

Medu uzvanicima bili su predstavnici Labinu prijateljskih sredina - nacelnik talijanske opcine Sospirolo Renato Moro, gradonacelnica Carbonije Maria Marongiu i donacelnik slovenske opcine Idrija Bojan Režun. Simpatije je osvojio Andrzej Zylak, predstavnik poljskog Rybnika, odjeven u svecanu rudarsku uniformu.


Uživio se u ulogu, kako rece, covjeka koji je dijelio srecu poljskim rudarima te je izvornim rudarskim obilježjima darivao uzvanike i domacine. Deanu Zahtili iz udruge LAE XXI urucio je statuu sv. Barbare, zaštitnice rudara. Kipic te svetice i rudarsku sablju Zylak je darovao gradonacelniku Tuliju Demetliki, a jednak poklon namijenio je i predsjedniku države Ivi Josipovicu, pokrovitelju obljetnice Labinske republike, koji je izostao zbog sprijecenosti drugim obavezama.

U kulturnom programu oduševili su pulska sopranistica Mila Soldatic, pijanistica Roberta Prelcec i klarinetist Toni Kranjac iz labinske osnovne glazbene škole, te pjesnici Daniel Nacinovic i Rina Miletic (uz pratnju Klaudija Frankovica na usnoj harmonici). Potonja je procitala stihove: "Kovarska sreca ce vajka nad Labinštinon svetit".


Prosvjednici protiv Rockwoola ostali na buri

Pred bivšom direkcijom IUR-a nezadovoljstvo radom tvornice kamene vune Rockwool iz Potpicna iskazalo je desetak prosvjednika, zviždaljkama, vec poznatim transparentima te majicama s natpisom "Ubija me Rockwool". Za isti su se outfit odlucile Matilda Ilic i Božena Sucic Floricic, vijecnice Kršana, odnosno Picna, koje su prisustvovale sjednici.


Patrik Juricic, predstavnik labinske ekološke udruge Pineta, veli da su prosvjednici željeli u dvoranu bez transparenata, no zaustavilo ih je osiguranje pa im je preostalo prkositi buri i slabom snijegu.


Podijeli: Facebook Twiter