U Bokšić Lugu poplavljeno oko 40 posto naselja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog obilnih kiša koje su padale proteklih dana i izazvale brojne probleme u Osječko-baranjskoj županiji, još uvijek je kritično stanje u Bokšić Lugu, gdje je poplavljeno oko 40 posto naselja, rečeno je danas na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera zaštite i spašavanja.

Po riječima osječko-baranjskog župana i zapovjednika Stožera Vladimira Šišljagića, "premda se stanje normalizira, jer na svu sreću više ne pada kiša, ostaje i činjenica da su mještani Bokšić Luga s pravom nezadovoljni jer jučer do 17 sati na terenu nije sve funkcioniralo kako je trebalo". Nedostajale su, kazao je, vreće s pijeskom i još neki detalji, iako je u nedjelju na sjednici Stožera sve bilo detaljno dogovoreno.

- Činjenica je da je odgovornost za čišćenje kanala i odvodnih sustava na Hrvatskim vodama, te pozivamo hrvatsku državu i Hrvatske vode da se za tu namjenu osigura i više sredstava i da se ti sustavi redovito održavaju, rekao je Šišljagić.

Bokšić Lug je, upozorio je, posebno ugrožen jer se sva voda slijeva i s Krndije i Papuka. U 48 sati Stožer je održao četiri sjednice i vodio brigu da svi u sustavu na vrijeme odrade svoj posao, istaknuo je Šišljagić. Dodao je da je bilo osigurano i sve za eventualnu potrebu evakuacije ljudi i imovine, no za to nije bilo potrebe.

Zbog bojazni da bi voda mogla biti neispravna za zdravlje ljudi, posebice što neki tokovi prolaze kroz obližnje farme, mještanima Bokšić Luga se dovozi pitka voda, rekao je načelnik Stožera osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Šišljagić je dodao da županijski Zavod za javno zdravstvo odrađuje svoj posao vezan za kontrolu eventualne ugroze zdravlja mještana.

Naglasio je da je Stožer i dalje u stanju stalne pripravnosti te da on i ostali članovi redovito obilaze ugrožena područja od poplava u Osječko-baranjskoj županiji.

Nažalost, dodao je Šišljagić, velike štete bit će na usjevima poljoprivrednih proizvođača i kada se snimi stanje na terenu, prema potrebi proglasit će elementarnu nepogodu od poplava da bi se barem donekle namirile zasigurno velike štete. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter