U Bojoplastu štrajkom do isplate placa za travanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još se ne nazire kraj mucnoj situaciji u kojoj se nalaze radnici pulske tvrtke za završne gradevinske radove Bojoplast. Nakon što su vec održali dva štrajka da bi dobili place za veljacu i ožujak, predstavnici podrucnog Sindikata graditeljstva Hrvatske za utorak su najavili i treci prosvjed zbog neisplacenih placa za travanj, a po najavama povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodana Kapora, radnici ce štrajkati do ispunjenja svojih zahtjeva.

Na konferenciji za novinare u podružnici SSSH-a, uz predstavnike sindikata, prisutni su bili i radnici koji su nedavno dobili odluku o otkazu. Naime, na listi za otkaze našlo se ukupno 10 radnika, dok ih je osmero samovoljno napustilo tvrtku jer su stekli uvjete za prijevremenu mirovinu. Prema Kaporovim rijecima, Uprava je radnicima urucila sporazumni otkaz uz otpremnine koje se krecu izmedu 20 i 40-ak tisuca kuna, a ne budu li isplacene do 1. srpnja, radnici nece prihvatiti odluku o otkazu.

- Medu onima koji su dobili otkaz prvi su na udaru bili clanovi štrajkaškog odbora, a Uprava još nije dala adekvatno obrazloženje zbog cega je cak 10 radnika u firmi višak. Uz to, Uprava je donijela i odluku o premještanju sindikalne povjerenice Ružice Labinjan i Ester Leveric iz Pule u Zagreb, što samo potvrduje da ih se želi prisiliti da same daju otkaz. Cinjenica je da se Bojoplast pomalo gasi i pitanje je što ce se s tvrtkom dalje dogadati, a sve su realnije tvrdnje da se Industrogradnja, koja je vecinski vlasnik Bojoplasta, želi domoci vrijednih nekretnina, rekao je Kapor.

Novinarima su se obratili i radnici koji su uvjereni da su problemi poceli po dolasku Josipa Galinca koji, vele, uz Industrogradnju ima još 12 tvrtki. Tvrde da je on novi Kutle i nije im jasno zbog cega se iz mjeseca u mjesec trebaju boriti za placu kada Bojoplast u nekretninama i dionicama ima gotovo sedam milijuna eura.

Radnici sumnjaju da je Galincu u interesu domoci se nekretnina Bojoplasta, koje se protežu na gotovo 15 tisuca kvadrata i cija se vrijednost procjenjuje na nešto više od tri milijuna eura.

Regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivica Bleževic rekao je da ce sindikat protiv Industrogradnje i cijelog menadžmenta pokrenuti kaznenu prijavu zbog povrede prava na rad i neisplate placa te da ce clana Uprave Marina Fola vjerojatno tužiti za mobing koji je provodio nad sindikalnom povjerenicom.
Kaže da sindikat vec pune dvije godine muku muci s placama radnika Industrogradnje, kojima u petak istjece rok za mirenje s poslodavcem, te dodaje da ako to ne uspije, sindikat pred Upravom u Zagrebu uskoro planira organizirati prosvjed na koji bi trebali stici i zaposlenici Bojoplasta.


Podijeli: Facebook Twiter