U blizini Pule gradit će se vinski podrum

Agroproduktovi vinogradi protezat će se na više od 60 hektara
Agroproduktovi vinogradi protezat će se na više od 60 hektara

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donijet će lošu novost za ljubitelje istarskih vina i proizvođače. Od 1. srpnja više se, naime, neće moći podizati novi nasadi loze. Vinari će se morati zadovoljiti s onime što su do tada zasadili.

Zato su u Agroproduktu, vodećoj tvrtki u poljodjelstvu na jugu Istre, odlučili odmah nešto poduzeti. Direktor te tvrtke Aleksandar Bašić Palković kaže nam da će do početka srpnja iduće godine podići još 16 hektara vinograda, s čime bi ukupno obrađivali lozu na nešto više od 60 hektara.

Zasad uglavnom imaju zasađenu malvaziju, koja se prostire na 27 hektara, a na novim bi se površinama, uz malvaziju, našlo mjesta za merlot i cabernet sauvignon.

Nije to jedina investicija koju za iduću godinu planiraju u Agroproduktu. Bašić Palković kaže da je u pripremi i projekt izgradnje novog vinskog podruma uz Medulinsku cestu. Pulska tvrtka, doduše, već ima vinski podrum u Vodnjanu, koji je jedan od najstarijih u Istri, ali novi će, prema riječima Bašića Palkovića, biti moderniji.

Bit će smješten u samom vinogradu, gdje će moći dolaziti grupe turista i ljubitelja vina u obilaske, kupovinu i naravno na kušanja. Gradnju podruma planiraju započeti koncem 2013. ili početkom 2014.

U tvrtki su posebno ponosni upravo na svoja vina. Nekada su se, doduše, bavili masovnijom proizvodnjom, ali unazad nekoliko godina Agroprodukt je odlučio promijeniti svoju vinarsku politiku. Iz svog su podruma na tržište iznijeli nova vina. Na jedno od njih posebno su ponosni.

Riječ je o malvaziji Medea Montiron koja se dobiva od grožđa bazične autohtone malvazije. U nazivu vina krije se toponim Montiron na kojem je zasađena ta još uvijek očuvana sorta. Područje se prostire na 12 hektara, ali s njega se za Medeu Montiron probire samo najbolje grožđe.

Broj boca tog vina stoga je zasad ograničen na maksimalno 12 tisuća godišnje. Vinom s Montirona nižu nagrade po vinskim manifestacijama u regiji.

Nedavno je Medeu Montiron iz 2011. magazin Akademija proglasila za najbolju svježu malvaziju u Hrvatskoj te je dobila srebrnu medalju na uglednom svjetskom ocjenjivanju Mundus Vini koju dotad nijedna malvazija iz Hrvatske nije osvojila. Osim nje, proizvode i Medeu Malvaziju.

Ali nisu stali samo na malvaziji. Ove su godine na tržište izbacili i Medeu Merlot. Smatraju da će njihov merlot tek idućih godina doseći svoju punu snagu. (B. ŽIŽOVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter