U blizini Iloka pronađeni fosilni ostaci mamuta

Ilustracija
Ilustracija

Fosilni ostaci mamuta pronađeni su u dvorištu obiteljske kuće u Mohovu nedaleko od Iloka, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Iloka. U muzeju nemaju drugih saznanja o pronalasku ostataka mamuta u Mohovu jer, kako navode, zakonski nisu nadležni za radove na njihovu iskapanju, već samo za pohranu pronađenih ostataka.

Dražen Japundžić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu za Hinu je rekao kako je na osnovu nekoliko fotografija pronađenih ostataka mamuta, koje je dobio na uvid, razvidno da je riječ o mladom primjerku vunastog mamuta.

"O starosti pronađenih ostataka za sada je, samo na osnovu fotografija, teško govoriti. Mogu samo reći da se radi o razdoblju gornjeg pleistocena", kazao je Japundžić i dodao da su na području istočne Slavonije ostaci mamuta do sada pronađeni na području Vinkovaca, Vukovara, Bapske i Slavonskog Broda.

Japundžić je također napomenuo da bi nalazište trebalo preventivno zaštititi do dolaska arheologa i drugih stručnjaka koji će procijeniti u kakvom je nalaz stanju te organizirati iskapanje.

Ostatke vunastog mamuta pronašli su radnici kopajući septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće u Mohovu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter