U bliski svemirski prostor poletjele sonde Histrioni 5 i 6

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije bespilotne letjelice, sonde Histrion 5 i Histrion 6 uspješno su oko podneva lansirane, odnosno pomoću specijalnih balona punjenim helijem, podignute u nebo kako bi odjetjele u bliski svemirski prostor.

Lansiranje na poljani ispred Industrijsko obrtničke škole na Vidikovcu, za ovu prigodu nazvanoj "Svemirska luka Herman Potočnik", organizirali su članovi  Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini zajedno sa suradnicima, partnerima i pokroviteljima.

Kako je pojasnio Marino Tumpić, voditelj projekta i Astronomske udruge Vidulini, prema planu leta obje će sonde, nakon leta kroz troposferu, proći kroz tropopauzu te ući u stratosferu, a pri prelasku Armstrongove granice (iznad 20.000 metara) nalazit će se u području koje je definirano kao "područje bliskog svemira". Na svom putu morat će se oduprijeti mnogim nedaćama - okružje u kojemu će se tijekom misije nalaziti sonde je smrtonosno za čovjeka; temperature su od -60° i niže, atmosferski pritisak praktično nepostojeći, gustoća zraka dovoljna samo za mjerenje osjetljivim senzorima, a zračenja više od stotinu puta jača od onih na razini mora...

Nakon leta od dva do 2,5 sata sonde će započeti svoj povratak na Zemlju te prema simulacijama, sletjeti na otvoreno more Kvarnerskog zaljeva, negdje između Pule i otoka Cresa. Tu će ih, sa svim važnim informacijama koje su na putu prikupile, pokušati pronaći spasilački tim. Inače, sonda HISTRION 6 je namijenjena astrobiološkim i medicinskim istraživanjima, dok je HISTRON 5 tehničko-istraživačka sonda. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter