U biznisu s otkupom zlata su i poštanski uredi

(R. ORLIĆ/CROPIX)
(R. ORLIĆ/CROPIX)

Više od sto godina poštanski su uredi bili pojam mjesta gdje se predaju i preuzimaju pismovne pošiljke, no, u proteklih deset godina stvari su se drastično izmijenile. Pisana komunikacija se prvo preselila na elektronsku poštu i kratke tekstualne poruke, a potom i na komunikacije putem različitih mobilnih aplikacija. Danas se izvorna poštanska usluga, bez dodatnih proizvoda, može vidjeti tek u privatnim kurirskim uredima.

Zbog toga se i Hrvatska pošta u posljednjih nekoliko godina transformirala u ponuđača raznovrsnih poštanskih, bankarskih, financijskih te maloprodajnih usluga. Prilagodba tržišnim trendovima se očituje u neprestanom dopunjavanju ponude novim proizvodima, a najnovija usluga je otkup zlata. Iz ureda za odnose s javnošću HP-a vele da će otkup zlata provoditi njihovi djelatnici koji su prošli posebnu edukaciju.

- Otkupna mjesta bit će opremljena svom suvremenom opremom koja se koristi za procjenu vrijednosti zlata te programom koji će prema svim kvalitativnim i kvantitativnim mjerilima izračunati vrijednost. Usluga će se provoditi na visokoj razini te su, naravno, osigurani i svi uvjeti, uključujući posebne mjere sigurnosne zaštite, vele iz Hrvatske pošte te pojašnjavaju da trenutno provode pilot-projekt koji je zaživio u određenom broju poštanskih ureda te će ovisno o njegovoj uspješnosti širiti i u druge poštanske urede uslugu otkupa zlata.

Zaključuju da tržište otkupa zlata u Hrvatskoj i cijeloj Europi bilježi velik rast i potencijal za nove prihode te da ovom uslugom HP želi ostvariti nove prihode, ali prije svega, osigurati i posao te očuvati sigurna radna mjesta. Za sada u Istri otkup zlata biti će moguć jedino u Glavnoj pošti u Puli.

Trgovine za otkup zlata su diljem Hrvatske nicale poput gljive poslije kiše početkom ove godine, a i mnoge zlatarnice su oblijepile svoje izloge napisima da otkupljuju zlato. Sada su dobili konkurenta u Pošti, koja ima urede u svakom kutku Hrvatske.

Godinama je, sve do 2005., cijena grama zlata na svjetskim tržištima sirovina bila stabilna na 10 eura. Prije
sedam godina je počeo rast koji je svoj vrhunac zabilježio u prijelazu s rujna na listopad 2012. Tada je gram prvi put prešao 44 eura, a nakon toga je trgovan u rasponu od 41 do 44 eura. Dakako, domaći otkupljivači koji kupuju od građana nude upola manje iznose od onih koji se postižu na svjetskim tržištima, a gdje se trguje u velikim količinama s polugama zlata i certifikatima.

Analitičari američke banke Goldman Sachs u svojim prognozama za 2013. godinu navode da očekuju da će doći do pada cijene zlata zbog ubrzanog rasta gospodarstva, odnosno zato što će realne kamatne stope rasti. Mediji potkrjepljuju njegovu tvrdnju uz pomoć grafikona prema kojem je vidljivo da je pri "ultraniskim i negativnim kamatnim stopama zlato privlačno, a kad su realne kamatne stope pozitivne, zlato gubi sjaj". (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter