U bivšoj Pazinki sve više novih firmi i sve više radnika

Pazinska industrijska zona dobro radi
Pazinska industrijska zona dobro radi

U posljednje se vrijeme u poslovnoj zoni Pazinka 1., nekadašnjoj megatvornici koja se prostire na 13 hektara, a koja je propala uslijed pretvorbe, primjećuje izvjesna ekonomska živost. U zoni poslovne prostore ima 16 poduzetnika: Pazinka-optima, Reginex, Art –pen, Gastro tim, Pet plus, Ekooperativa, Sekundar usluge, Distalis, Espro-logistika, Paccomerce,  F.V. Lupi, San Vito, SHP intim papir, Vallis, Posljednji ispraćaj te Brati Ritoša.

U Zoni radi 170 zaposlenika

Predstojnik ureda Grada Pazina Zoran Sloković kaže da se u zoni proizvodi oprema za ugostiteljstvo, papirnati proizvodi za kućanstvo i higijenske potrepštine, veleprodaja i proizvodnja alata i opreme za vrt, poljoprivredu i građevinarstvo, trgovina na veliko i malo bojama i lakovima, željeznom robom, profesionalnim alatima, zaštitnom odjećom i obućom, ambalažom za pakiranje i ostalom robom te pakiranjem servisnog šećera.

- Također svoje mjesto u poslovnoj zoni Pazinka našlo je i trgovačko društvo čija djelatnosti su projektiranje, proizvodnja i održavanje programske opreme koja se primjenjuje u industriji, trgovini i ugostiteljstvu te nekoliko trgovačkih društava koja se bave raznim uslužnim djelatnostima ili im prostori unutar zone služe kao skladišni prostori, kaže predstojnik Sloković. Dodaje da je trenutno u zoni zaposleno 170-ak osoba, ukupan prihod poduzetnika tijekom 2015. godine iznosio je oko 200 milijuna kuna, a zajednička dobit nešto više od 12 milijuna kuna.

Dodatna ulaganja u komunalnu infrastrukturu

U posljednje dvije godine dvije su tvrtke, Gastro-tim i Brati Ritoša, investirale u obnovu ili izgradnju proizvodnih objekata. Prva se firma bavi projektiranjem, konzaltingom, proizvodnjom i trgovinom ugostiteljske opreme i trenutno je najjača hrvatska tvrtka u ovom segmentu djelatnosti, a zapošljava 46 djelatnika. Početkom godine cjelokupno poslovanje okrupnila je na području zone gdje su kupili poslovnu halu te uredili proizvodne, uredske i skladišne prostore u što su uložili devet milijuna kuna, a planiraju daljnja zapošljavanja.

Potonja tvrtka se bavi veleprodajom i proizvodnjom alata i opreme za vrt, poljoprivredu i građevinarstvo te zaštitne opreme, a zapošljava 56 osoba. Nakon požara u rujnu 2012. godine koji je zahvatio njihove hale u zoni krenuli su u temeljitu obnovu i rekonstrukciju s osobitom pozornošću na sigurnost zgrade od požara. Kompletno su izmijenjene električne i vodovodne instalacije, sustav grijanja i hlađenja, a pazilo se i na energetsku učinkovitost. Ukupno su uložili 20 milijuna kuna. Tvrtka Reginex koja se bavi proizvodnjom i trgovinom prehrambenih proizvoda te profesionalnim opremanjem, inženjeringom i servisom u pekarstvu i slastičarstvu 2014. godine je kupila hale od Ekooperative, a u narednih četiri godine planira uložiti desetak milijuna kuna u uređenje i opremanje hala te uređenje okoliša kako bi se stvorili uvjeti za preseljenje cjelokupnog poslovanja iz sela Grubiši gdje je sada sjedište tvrtke u Pazinku. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter