U Bina-Istri i IKB-u rast placa i zaposlenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svih istarskih tvrtki koje su se odazvala našoj anketi jedino su Bina-Istra i Istarska kreditna banka najavili da ce i u 2011. godini povecati place sadašnjim radnicima te zaposliti nove.

Predsjednik Uprave umaške banke Miro Dodic pojasnio je da planiraju novo zapošljavanje zbog širenja poslovne mreže i popunjavanja mjesta koje ce ostaviti umirovljeni djelatnici. Time bi broj zaposlenih trebali povecati za pet do šest.

Dodic navodi da IKB isplacuje prosjecnu placu tek nešto manju od sedam tisuca kuna, a u 2011. je namjeravaju dodatno povecati, u skladu s godišnjim porastom potrošackih cijena. Dodaje da ce place ovisiti o ostvarivanju planiranih zadataka te zakljucuje da IKB nikada u svojoj povijesti nije otpuštao radnike niti smanjivao place, kao i da je stav Uprave i Nadzornog odbora da o radnicima uvijek treba voditi racuna jer bez njih nema razvoja banke.

Bina-Istra je ove godine zaposlila 50 radnika, a glasnogovornica Tea Balde najavljuje dodatno zapošljavanje i u iducoj godini.

- Po ranijoj najavi, u 2011. godini predvideno je puštanje u promet novih dionica Istarskog ipsilona u punom profilu autoceste, uz uvodenje zatvorenog sustava naplate. S obzirom na navedeno, zaposlit cemo još radnika u službi naplate cestarine, a zasad još nije poznat njihov tocan broj, rekla je Balde.



Krajem 2010. godine prosjecna neto placa u Bina-Istri je iznosila nešto iznad 6.300 kuna, a u 2011. planiraju povecanje place sukladno rastu troškova života u Hrvatskoj.

Rast placa u 2011. najavljuju još tvrtke Sipro, IMG i Holcim.

- U pregovorima sa Sindikatom Istre i Kvarnera dogovoreno je fiksno povecanje place u Holcimu od 1,5 posto te dodatno varijabilno povecanje od 0,5 posto, u sklopu kojega su voditelji odjela unutar tvrtke ocjenjivali svoje djelatnike, pojasnila nam je Julija Škoro iz Holcima. Ne najavljuje velike promjene što se tice broja radnika.

Prosjecna neto placa u tvrtki Sipro iznosi nešto iznad 6.500 kuna, a u 2011. ce ih povecati ovisno o službenoj inflaciji po formuli koja je odgovorena s Radnickim vijecem.

Direktor IMG-a Stevo Žufic veli da smanjuju broj radnika jer smanjuju i obim poslovanja, te da je prosjecna placa u njihovoj tvrtki svedena na vrlo nisku razinu, ispod prosjeka za RH. Ipak, za 2011. najavljuje povecanje placa, ali samo ako budu uspjeli razviti nove poslove.

Tvrtka Rudan iz Žminja u 2011. najavljuje zapošljavanje desetak fakultetski obrazovanih radnika te ne planira bitno mijenjanje placa.

U 2011. ne ocekuju povecanje placa u Istarskoj tvornici vapna, gdje je u studenome isplacena prosjecna neto placa od 5.771 kunu.

Nikakvih novosti po pitanju novog zapošljavanja i povecanja placa nema iz Istra cementa. U pulskoj cementari su krajem 2010. isplacivali za hrvatske prilike jako dobre place, tek nešto manje od 8.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter