U bijegu iz Sirije u Libanon ubijeno 11 ustanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest ustanika koji su bježali iz utvrde Crac des Chevaliersa, pred opasnošću da padnu u ruke režimskih snaga, ubijeno je u četvrtak pri pokušaju ulaza u susjedni Libanon, objavio je sirijski vojni izvor.

"Tijekom operacija u području al-Hisna, naoružane osobe koje su pokušavale pobjeći prema libanonskom teritoriju, pale su u zasjedu vojske i 11 ih je ubijeno", kazao je taj izvor.

Al-Hisn je selo gdje se nalazi križarska utvrda Crac des Chevaliers, 40 km zapadno od grada Homsa, u blizini granice s Libanonom.

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, najmanje 60 osoba ubijeno je ili ranjeno u bijegu iz područja Hisna prema Libanonu. Među žrtvama su ustanici i civili. Po Opservatoriju, sukobi se odvijaju unutar križarske utvrde, dok je izvor iz sirijske službe sigurnosti rekao da je utvrda pod paljbom sirijske vojske.

Crac des Chevaliers je križarska utvrda u Siriji i jedan od najvažnijih sačuvanih tvrđava srednjeg vijeka.

Sirijska vojska zauzela je tisuću godina star križarski dvorac Crac des Chevaliers nakon opsade te utvrde, koja je bila u rukama pobunjenika od siječnja ove godine, izvijestile su u četvrtak poslijepodne sirijska i libanonska televizija. Libanonska postaja vijesti al-Maydeen prikazala je vojnike kako stoje na zidinama dvorca koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Vojska je također povratila kontrolu nad većim dijelom al-Hosna, grada u podnožju dvorca, koji je tjednima bio okružen sirijskim vojnicima sve dok većina pobunjenika nije pobjegla u četvrtak ujutro, a vojska ušla unutra, rekli su stanovnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter