U BiH obustavljena istraga Ganica i Divjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv clana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganica i jednog od zapovjednika obrane Sarajeva Jovana Divjaka za navodni ratni zlocin u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu na pocetku svibnja 1992, zbog kojega su obojica proveli nekoliko mjeseci u zatvoru u inozemstvu na temelju tjeralice što je za njima raspisala Srbija.

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv još trinaestorice zapovjednika obrane Sarajeva srednjeg ranga, koju je vodilo o dogadajima u Dobrovoljackoj, priopcujuci da se istraga ipak nastavlja, "zbog osnovane sumnje da je pocinjeno kazneno djelo ratnog zlocina".

Tužiteljstvo je danas priopcilo da je istragom utvrdeno kako je u Dobrovoljackoj ulici ubijeno sedam te ranjeno cetrnaest osoba. Na temelju razgovora s 352 svjedoka i 412 materijalna dokaza, tužiteljstvo je zakljucilo da osobe protiv kojih je vodilo istragu nisu pocinili taj zlocin.

Ejup Ganic uhapšen je 2010. u Londonu na temelju tjeralice iz Srbije, te pušten nakon nekoliko mjeseci kada je sud zakljucio da je zahtjev Srbije politicki motiviran. Jovan Divjak proveo je prošle godine nekoliko mjeseci u pritvoru u Austriji na temelju istih sumnji, te je pušten nakon što je sud u Becu zakljucio da su optužbe protiv njega neosnovane.

Sumnje srbijanskog tužiteljstva odnose se na dogadaje od 2. I 3. svibnja 1992 u Sarajevu, kada su branitelji grada u Dobrovoljackoj ulici napali kolonu JNA koja je, prevozeci uhapšenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovica, krenula iz vojarne prema izlazu iz grada.


Podijeli: Facebook Twiter