U BiH naoružano svako trece kucanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani Bosne i Hercegovine posjeduju više od milijun i 100 tisuca komada razlicitog oružja, iz cega proistjece da je svako trece kucanstvo u toj zemlji naoružano, podaci su kojima raspolaže ured Fonda Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Sarajevu.

Kako u cetvrtak prenose banjalucke Nezavisne novine, istraživanja UNDP-a pokazala su da u BiH postoji milijun i 244 tisuce komada razlicitog oružja. Pritom je utvrdeno da je u posjedu civilnih osoba milijun i 98.762 primjerka razlicitog vatrenog oružja. Najmanje 750 tisuca komada takvog oružja gradani posjeduju protuzakonito.

Gradani BiH, kako je utvrdilo istraživanje, uglavnom kod kuce drže pištolje i na njih se odnosi 62 posto, što legalnog, što ilegalnog oružja. Njih 23 posto preferira lovacko oružje, 7,6 posto u kucama drži bombe ili eksploziv, a 6,3 posto drži automatske puške ili teške strojnice.

Uz sve to, u vojnim zalihama nalazi se cak 19 tisuca tona razlicitog streljiva koje se tretira kao višak i koje treba biti uništeno.

Od 2008. godine uz potporu UNDP-a provodi se poseban program uništavanja suvišnog oružja i streljiva, za što je do sada potrošeno oko dva milijuna eura. Na taj je nacin uništeno osam tisuca tona nestabilnog i rizicnog streljiva iz vojnih zaliha kao i 35 tisuca komada razlicitog oružja.

Glasnogovornica UNDP-a Marta Novovic-Mlinaric kazala je da uništavanje oružja u posjedu gradana predstavlja velik problem jer bi za to prije svega trebalo osigurati pravni okvir za predaju oružja bez kaznenih mjera, kao i angažirati posebne tvrtke koje bi se bavile prikupljanjem i uništavanjem takvog oružja.


Podijeli: Facebook Twiter