U BiH najavljeni novi prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšic izjavio je u cetvrtak kako podupire pravo obespravljenih radnika da iskažu svoje nezadovoljstvo ali da pritom ne smije biti nasilja niti uništavanja imovine kao ni tolerancije prema huliganima koji posežu za nasiljem.

Nikšic je nakon izvanrednog sastanka s celnicima policijskih agencija i predstavnicima vlasti županija u kojim su bili prosvjedi najavio utvrdivanje odgovornosti za sve koji su se nasilnicki ponašali tijekom prosvjeda ali i za eventualno prekoracenje ovlasti policije.

Dodao je i da je zakljuceno da se odmah poduzmu mjere kako bi se istražile "privatizacijske pljacke i kriminal" koje su dovele do propasti niza tvrtki i prouzrocile nezadovoljstvo njihovih radnika što je i bio povod prosvjedima u Tuzli. U tom gradu gdje je došlo do sukoba policije i prosvjednika, sudjelovalo je na tisuce ljudi a pricinjena je i velika materijalna šteta na zgradi županijske vlade.

Prema informacijama iz bolnickih izvora, lijecnicku pomoc nakon sukoba u Tuzli potražilo je tridesetak prosvjednika ali i više od stotinu policajaca od kojih je jedan dobio ozljede opasne po život. Nikšic je kazao kako je stanje tog policajca ipak stabilno te kako se može ocekivati njegov oporavak.

Za petak su najavljena nova okupljanja i prosvjedi u vecim gradovima na podrucju Federacije BiH a dvije nevladine organizacije pozvale su i gradane Banja Luke da se pridruže. Nakon procjene sigurnosnog stanja opcinske vlasti u Tuzli odlucile su da u petak u tom gradu nece raditi škole i fakulteti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter